Boerderij Buitenverwachting, biologisch melkveebedrijf in Hoogmade

Boerderij Buitenverwachting is een kleinschalige en multifunctionele biologische boerderij. Kalfjes en melkkoeien lopen gezellig bij elkaar. Naast koeien zijn er ook schapen, kippen, varkens, geiten, eenden, bijen en konijnen. Daarnaast is er een moestuin, voedselbos, kaasmakerij en boerderijwinkel.

Motivatie ondernemer

Corneel van Rijn over zijn deelname aan BEE-divers:

“Sinds 2020 zijn we volledig omgeschakeld naar een biologische boerderij. Dat is voor ons niet een eindpunt maar een beginpunt. We werken dagelijks hard om de biodiversiteit op ons bedrijf te vergroten door weidevogelbeheer, de aanleg van een voedselbos, een bijenkast en nog veel meer. Het project BEE-divers is een mooie aanvulling want ecologie en economie horen bij elkaar. De boeren kunnen de rekening niet alleen betalen.”

Interventie & verdienmodel BEE-divers

  • Aanplant van een rozenbottelhaag en appelhaag als erfafscheiding voor de koeien. Andere materialen zijn zo niet meer nodig om de koeien tegen te houden. Van de rozenbottelhaag wordt op de boerderij jam gemaakt voor verkoop in de boerderijwinkel.
  • Op het erf wordt een solitaire honingboom geplant. Deze langbloeiende boom verlengt de bloeiboog voor insecten.
  • Extra fruitbomen in de boomgaard en extra beplanting in het voedselbos zorgen voor extra stuifmeel en nectar, dit verhoogd de productie van de boomgaard en het voedselbos.
  • Het bijenhotel komt tegen de warme muur van de geitenstal, de ideale plek voor wilde bijen, hommels en zweefvliegen.

Motivatie onderzoeker

“Soms is het lastig iets toe te voegen en leert een onderzoeker juist enorm van de ondernemer. Dat is bij de familie van Rijn het geval. De inrichting van het bedrijf is een eldorado voor alles dat leeft. De boerderij ademt de filosofie van de familie van Rijn. De rozenbottelhaag is daarbij een vernieuwend aspect, met het idee een haag van Viltroos te maken die ondoordringbaar is voor vee. Dit naar het voorbeeld van het vroegere gebruik van Duindoorn op Texel en Meidoornhagen en vlechtwerk in veel streken van Nederland. Naast veekering voorziet het de bestuivende insecten van voedsel, terwijl de rozenbottels worden verwerkt tot jam en chutney en een gedeelte blijft hangen als voedsel voor ‘frugivore’ vogels in de wintermaanden”.