Nieuws

Wagenings team Colourectal wint gouden medaille in iGEM-competitie

article_published_on_label
1 november 2022

Een nieuwe zelftest voor darmkanker heeft Wageningse studenten een gouden medaille opgeleverd tijdens de finale van iGEM, een internationale wedstrijd om de wereld te verbeteren met synthetische biologie. Ook werden ze genomineerd voor beste presentatie. Het studententeam ontwikkelde een pil met genetisch aangepaste, probiotische bacteriën die een blauw stofje maken wanneer ze tumoren in de darm tegenkomen. Blauwe poep betekent een kans op darmkanker.

De zelftest, genaamd Colourectal, is een levende, diagnostische test die helpt om darmkanker in een vroeg stadium te detecteren, op een gebruiksvriendelijke manier. De test is een handige aanvulling op het bevolkingsonderzoek darmkanker, waarbij vroege stadia van kanker nog vaak gemist worden. Met de nieuwe zelftest hopen de Wageningse studenten de miljoen slachtoffers die de ziekte jaarlijks maakt, een stuk te verminderen.

Synthetische biologie

Het idee van de studenten werd uitvoerbaar door de iGEM-competitie. Die internationale wedstrijd biedt studenten de kans om een groot wetenschappelijk project aan te pakken, en om wetenschappelijke visie met elkaar te delen. Dit jaar deden ruim 350 teams mee aan de wedstrijd. “Ik ben trots op wat we als team hebben gepresteerd,” zegt Max Allewijn, aanvoerder van het team. “Dat geldt zowel voor de experimenten, als voor hoe we ons project presenteerden naar de buitenwereld.”

De projecten van de 350 teams waren zeer uiteenlopend, maar draaien allemaal om synthetische biologie. Die wetenschap herprogrammeert cellen of micro-organismen om zo nuttige stofjes te maken of juist ongewenste stofjes te verwijderen. Denk maar aan medicijnen produceren of water zuiveren. Op grote schaal biedt synthetische biologie perspectief om maatschappelijke problemen aan te pakken. De iGEM-competitie laat studenten hun creativiteit benutten om precies dat te doen.

Wisseling van de wacht

Het iGEM-team van Wageningen University & Research bestaat uit elf studenten van de studierichtingen biotechnologie, moleculaire levenswetenschappen en biologie. Ze werden ondersteund door wetenschappers vanuit de laboratoria van Microbiologie en Systems & Synthetic Biology.

"Ik ben onder de indruk hoe dit team is gegroeid en hoe ze meerdere synthetische biologie technieken hebben verkend om tot een effectieve en veilige ‘levende’ diagnostische test te komen," zegt Nico Claassens, teamcoördinator van Colourectal. Collega-coördinator Robert Smith voegt toe: "We zijn erg trots op de prestaties van het team. Ze hebben geweldig werk geleverd door met het grote publiek darmkankeronderzoek én genetisch gemodificeerde organismen te bespreken. We kijken uit naar wat het team in de toekomst gaat doen."

Ook na de finale blijft het team nog even doorwerken aan het project. Vanaf januari dragen ze het stokje over aan een nieuw team van Wageningse studenten die wederom op zoek gaan naar een project om de wereld gezonder, beter of veiliger te maken met synthetische biologie.