Project

Low Carbon Dairy: samen binnen zuivelketens de CO2-footprint 50% reduceren

De basis van dit project ligt bij twee afzonderlijke keteninitiatieven in de zuivel die beiden zijn gericht op het fors terug dringen (met 50%) van broeikasgasemissies per kg melk op de melkveebedrijven in hun keten als eerste stap naar een “net-zero” emissie in 2050.  

De centrale vraag in dit project is hoe concreet een transitie kan worden bewerkstelligd naar een integraal duurzame melkveehouderij/zuivelketen met een focus op een forse verlaging (-50%) van de  broeikasgasemissie per kg melk op korte termijn als eerste stap op weg naar net-zero voor de lange termijn rekening houdend met vertrekpunten die in beide ketens gelden rond regeneratieve landbouw en circulariteit. Er zijn veel maatregelen bekend om broeikasgasemissies te reduceren op melkveebedrijven, er zijn echter nog geen concrete pakketten van maatregelen ontwikkeld en in de praktijk getest gericht op het doel van de 50% reductie.  50% reductie betekent afhankelijk van de referenties die beide ketens hanteren een doelniveau van tussen de 685 en 775 gram CO2-equivalenten per kg melk. Momenteel bevindt 90% van de Nederlandse melkveebedrijven zich globaal tussen de 1000 en 1550 gram CO2-equivalenten per kg melk bevindt (Bijlage 1 State of the art). Op basis van de beschikbare kennis is de verwachting dat de 50% haalbaar is, een belangrijke eerste vraag voor dit project is of en hoe de 50% emissiereductie in de praktijk te realiseren is en wat de consequenties daarvan zijn voor kosten en baten en andere duurzaamheidsthema’s.

Publicaties