Interview

Alumna Roosmarijn Knol, van hardwerkende student naar weerpresentator bij de NOS

Alumna Roosmarijn Knol is al een bekende weervrouw op televisie. Ze vertelt over haar studietijd, de dynamiek op een nieuwsredactie, haar dromen en over de weather briefings die ze nu zelf verzorgt aan WUR.

Roosmarijn is afgestudeerd aan Wageningen University & Research (WUR). Eerst studeerde ze BSc Bodem, Water, Atmosfeer (2018) en daarna MSc Earth & Environment (2021) met een specialisatie in meteorologie. Ze heeft goede herinneringen aan haar studietijd, begon tijdens haar studie als assistent-meteoroloog bij Weeronline en na haar afstuderen werkte ze onder andere voor Weerplaza. Sinds september 2023 is ze weervrouw bij de NOS. Ze vindt het een feestje om het weer te analyseren en te presenteren voor een groot publiek. Van spanning of zenuwen heeft ze geen last.

Lees hieronder haar geanimeerde en inspirerende verhaal.

Wageningen blijft voor altlijd speciaal voor mij

"Tijdens mijn laatste jaren op de middelbare school werd steeds duidelijker dat het studieaanbod aan WUR goed aansloot bij mijn interesses, en ik werd telkens enthousiaster van de omschrijvingen, studieprogramma’s en praatjes van docenten en studenten op de open dag. Daarnaast sprak de kleinschaligheid van de universiteit mij erg aan. Inmiddels is Wageningen behoorlijk gegroeid, maar het is nog altijd geen plek waar je opgaat in de massa studenten en als een nummertje in de collegebanken terechtkomt. Mijn voorkeur ging uit naar de studie Bodem, Water, Atmosfeer, die kun je ook nergens anders in Nederland doen. De keuze voor WUR was ergens dus ook wel makkelijk!

Nadat ik ben afgestudeerd, ben ik uit Wageningen vertrokken en is de band met de universiteit iets minder hecht geworden. Daar is recentelijk verandering in gekomen, omdat ik vanuit Infoplaza in samenwerking met de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit (MAQ) afwisselend met een collega een ‘weather briefing’ geef. Daarin kijken we in detail naar het weer van de afgelopen tijd en besteden we extra aandacht aan de zaken die eruit springen. Ook kijken we vooruit naar het te verwachten weer. Die samenwerking is een mooie connectie tussen de universiteit en de praktijk in de weerkamer. Daardoor ben ik weer vaker in Wageningen te vinden en heb ik meer contact met docenten en studenten. Elke keer als ik de campus op kom, voelt toch een beetje als thuiskomen.

Ik voel me nog steeds een trotse Wageninger. Mijn studie in Wageningen heeft me veel gebracht, zowel zakelijk voor mijn carrière, als ook privé door de vriendschappen die tijdens mijn opleiding zijn ontstaan. Wageningen zal voor mij daarom altijd een speciale plek blijven.

Start carrière als weervrouw

Toen ik de studie MSc Earth & Environment volgde (het vervolg van Bodem, Water, Atmosfeer) kreeg ik een bijbaantje bij Weeronline. Daar heb ik uiteindelijk ook mijn stage gedaan en in die fase werd het bedrijf overgenomen door Infoplaza. Er was veel werk maar er werkten relatief weinig mensen in de weerkamer, en nog voordat mijn stage officieel was afgerond, heb ik mijn contract getekend. Je kon makkelijk doorstromen vanuit je stageplek. Van mijn medestudenten heb ik vergelijkbare verhalen gehoord.

Toen de vacature bij de NOS werd uitgezet voor een nieuwe weerpresentator, was een afgeronde wetenschappelijke opleiding in de richting van de meteorologie een vereiste. Zonder studie in Wageningen, of ergens anders, had ik dus nooit op deze plek terecht kunnen komen. De NOS heeft daarbij als uitleg gegeven dat ze een specialist zoeken die de juiste kennis heeft om alles wat met weer en klimaat te maken heeft goed kan duiden op basis van wetenschappelijke informatie en betrouwbare bronnen. Dat is tijdens mijn studie in Wageningen allemaal voorbijgekomen.

Altijd weer een feestje

Het is elke keer weer een feestje om het weer in detail te analyseren en daar een mooi verhaal van te maken en te presenteren voor een groot publiek. In Nederland is het weer vaak onderwerp van gesprek en daar speelt de weerpresentator een grote rol in. Van spanning of zenuwen is eigenlijk geen moment sprake geweest en ik ben daar helemaal op mijn plek! De dynamiek van een nieuwsredactie is ook erg leuk en bijzonder om mee te maken. Er wordt soms onder extreem hoge druk gewerkt in het geval van breaking news. En als het weer het nieuws van de dag is, zijn wij als weerpresentatoren ineens het middelpunt van de aandacht. Een weerbericht presenteren op een dag dat het sneeuwt of stormt; dat zijn voor mij de leukste dagen!

Bij de NOS ben ik nog relatief weinig WUR-alumni tegengekomen. De collega's zijn overwegend mensen die een opleiding in de journalistiek hebben gevolgd en dat kan je bij WUR niet studeren. Bij mijn andere werkgever, Infoplaza, kom ik juist wel veel WUR-alumni tegen. Er wordt zo nu en dan nog wel eens gerefereerd aan een moeilijk vak of die ene rare docent die niet zo goed kon uitleggen, haha!

Impact van mijn werk op hobby's

Een van de nadelen van werken als meteoroloog is dat je onregelmatig werkt: van vroege ochtenden tot laat in de avond en ook in de weekenden. Dat heeft op mijn sociale leven en hobby’s buiten werk om soms best veel impact, omdat andere mensen dan juist vrij zijn. Maar tussen de bedrijven door en met het nodige planwerk gaat dat gelukkig best redelijk! Van jongs af aan rijd ik al paard en dat doe ik nog steeds een avond in de week. Op dinsdag zul je mij nooit bij het journaal zien, want dan ben ik op de manege te vinden. Daarnaast vind ik het heerlijk om lange wandelingen te maken en andere sporten uit te oefenen, zoals hardlopen, HIIT of pilates. Mijn vriendinnengroep ken ik vanuit Wageningen en daar spreek ik ook nog geregeld mee af.

Goede herinneringen aan studietijd

Het was soms flink aanpoten met veel contacturen en soms uitdagende vakken. Af en toe was ik wel jaloers op vrienden die aan andere universiteiten studeerden en hele dagen of dagdelen vrij waren. Die vrije tijd was in Wageningen een stuk spaarzamer en meestal zat ik van maandag tot en met vrijdag van ’s ochtends vroeg tot eind van de middag op de universiteit. Aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat je alles uit je studie kunt halen en dat er veel begeleiding, tijd en aandacht voor jou is. Omdat Bodem, Water, Atmosfeer een vrij kleine studie is, leerde ik in de eerste weken en maanden al heel snel mensen kennen en daar zijn hechte vriendschappen uit ontstaan. Daarnaast was ik actief bij de studievereniging Pyrus, waar ik veel heb geleerd en mooie herinneringen aan over heb gehouden. 

Tips voor studiekiezers en studenten

Op de leeftijd dat je een studie moet kiezen, kan dit soms best overweldigend zijn. Je gaat daarmee toch al een beetje je carrière uitstippelen terwijl je voor je gevoel nog heel jong bent en dat mijlenver weg voelt. Op open dagen krijg je best een goed beeld van een studie, maar daar wordt natuurlijk ook het meest aantrekkelijke verhaal verteld. Een dag meelopen met een student vond ik echt toegevoegde waarde hebben. Mijn advies zou zijn om tijdens het oriënteren niet puur op de feiten en informatie te focussen, maar ook bij je zelf na te gaan of je er een goed gevoel bij krijgt en enthousiast wordt van bepaalde thema’s; zou je daar bijvoorbeeld wel meer over willen weten? Bij mijn studiekeuze neigde ik al heel snel naar Bodem, Water, Atmosfeer en uiteindelijk heb ik dat onderbuikgevoel gevolgd.

Tijdens mijn BSc heb ik me niet of nauwelijks beziggehouden met wat je allemaal na je studie kunt gaan doen. Af en toe kwamen oud-studenten bij vakken vertellen wat ze nu voor werk doen. Dat voelde toen nog ver weg en iets waar ik me niet druk om hoefde te maken. Toen ik eenmaal aan mijn MSc was begonnen, veranderde dat en kreeg ik een bijbaantje bij Weeronline. Daar kon ik een deel van de kennis die ik tijdens mijn studie had opgedaan, in de praktijk brengen. Daardoor werd ik veel bewuster van hoe bepaalde processen werken en hoe je die begrijpelijk kunt uitleggen. De wetenschappelijke wereld staat in sommige vakgebieden best ver van de beroepen in de praktijk. Een connectie vinden tussen die twee werelden kan denk ik heel goed helpen om nog beter te worden in jouw vakgebied of specialisatie.

Mijn opleiding sloot goed aan bij mijn functie maar op bepaalde vlakken ook niet. Meteorologie op de universiteit is behoorlijk theoretisch en er komt veel wiskunde en natuurkunde bij kijken. Het gaat vaak over hele kleine processen, soms zelfs op minuscuul niveau vlak bij de grond of juist heel hoog in de atmosfeer, terwijl ik in mijn huidige functie daar vrijwel nooit meer in detail naar hoef te kijken en geen formules meer hoef op te rakelen. Anderzijds heeft de opleiding ervoor gezorgd dat ik de atmosfeer in zijn geheel begrijp en dingen beter met elkaar kan verbinden. Dat komt me nog steeds van pas in dieptegesprekken of in een item met extra uitleg.

De overgang van student naar werkende verliep niet vloeiend, want als student Bodem, Water, Atmosfeer kun je niet al de dag na je afstuderen in de weerkamer als meteoroloog of weerpresentator aan de slag. Aan presenteren wordt tijdens de opleiding bijvoorbeeld weinig aandacht besteed. Het is een beroep dat je pas goed in de vingers krijgt door veel ervaring en door weersituaties in de praktijk mee te maken.

Mijn toekomstplannen en dromen

Er wordt wel eens gezegd dat weerpresentator bij de NOS een baan voor het leven is. Gezien mijn voorgangers is dat zeker geen gekke uitspraak. De huidige weerpresentatoren werken er allemaal langer dan 10 jaar en Gerrit Hiemstra (WUR Landbouwtechniek met specialisatie meteorologie 1986 - red.) heeft die functie zelfs meer dan 20 jaar bekleed. Voorlopig zie ik dan ook geen grote carrièreswitch aankomen en ben ik ontzettend blij met mijn huidige banen bij de NOS en Infoplaza.

Ik ben wel benieuwd of het weerbericht in de toekomst verandert en wat voor impact dat op mijn werkzaamheden heeft. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen in mijn vakgebied en daarvoor is de connectie met de wetenschap en universiteiten zoals WUR belangrijk. Ik had als 14-jarige Roosmarijn twee dromen: weervrouw en een eigen paard. Dat eerst is gelukt, nu het tweede nog."

Aanvullende informatie