Nieuws

Een hard broodje vult sneller

article_published_on_label
10 april 2014

Wie harde producten eet, zit sneller vol. Een hamburger op een hard bolletje vult bijvoorbeeld sneller dan één op een zachte. Niet omdat het minder lekker is, maar omdat je er langer op moet kauwen.

Hard of zacht bolletje?

Wageningse onderzoekers onder leiding van voedingskundige dr. Dieuwerke Bolhuis, zetten proefpersonen een ruime hoeveelheid hamburgers of rijstsalade voor en gaven de opdracht om te eten totdat ze prettig gevuld waren. Van beide producten was een harde en een zachte variant beschikbaar. De ‘harde’ hamburger werd geserveerd op een stevig ‘Duits’ bolletje, de zachte op een zacht wit bolletje. De zachte salade had een stevige rijstkorrel en rauwe groente, de zachte risottorijst met gekookte groenten.

Proefpersonen die de harde lunch voorgeschoteld kregen, namen kleinere happen, en kauwden langer dan proefpersonen met een zachte lunch. Ze waren daardoor eerder verzadigd. Uiteindelijk kregen mensen met een harde lunch 13 procent minder calorieën binnen dan eters van de zachte variant. Dat verschil werd volgens onderzoekster Dieuwerke Bolhuis niet veroorzaakt doordat de harde lunch minder lekker was, maar omdat mensen langer kauwden.

Geen compensatiegedrag

Bolhuis testte ook of de proefpersonen compenseerden voor de minder calorierijke harde lunch, door bijvoorbeeld tijdens het avondeten meer te eten. Dat bleek niet het geval. Bolhuis publiceerde haar onderzoek in het open acces tijdschrift PLoS One.

Ook eerder onderzoek liet zien dat langer kauwen, op kleinere happen sneller leidt tot verzadiging. Vloeibare producten met veel energie, zoals frisdranken, leiden bijvoorbeeld niet snel tot verzadiging, waardoor mensen makkelijk meer calorieën binnenkrijgen dan ze nodig hebben.

De proefpersonen waren overigens geworven onder Chinese studenten van Wageningen University. ‘De proef is uitgevoerd door twee Chinese studentes, en dat gaf ons de kans om eens een andere groep te testen dan de groep die we doorgaans zien bij onze voedingsproeven.’