Nieuws

Vissen voor de wetenschap: sportvissers gezocht

article_published_on_label
8 januari 2024

In 2024-2025 wordt voor de achtste keer een grootschalig project met betrekking tot recreatieve visserij in Nederland uitgevoerd door Wageningen Marine Research. Voor dit onderzoeksproject kunnen we je hulp goed gebruiken. We zijn op zoek naar zee- en zoetwatersportvissers vanaf zes jaar (v/m). Het maakt niet uit of je nu vaak vist of maar één keer per jaar, iedereen die weleens vist kan meedoen.

Bij deelname wordt van je verwacht dat je van maart 2024 tot en met februari 2025 bijhoudt welke vissen je vangt, hoeveel je er terugzet en hoeveel je mee naar huis neemt. Je krijgt hiervoor een pakket van Verian (voormalig KantarPublic) met instructies en een logboek. Elke maand zullen de deelnemers door Verian worden benaderd om via een online link je vangstgegevens door te geven. Als je niet hebt gevist geef je dit ook door. Je kan kiezen voor een korte of lange vragenlijst. Bij de lange vragenlijst vragen we ook nog o.a. de lengtes van de vissen door te geven en enkele gedetailleerde vragen over je vistrips door te geven, zoals bijvoorbeeld het gebruik van lood of alternatieve visgewichten.

Als je geïnteresseerd bent om mee te doen, meld je dan voor 20 februari 2024 aan via de link. Via deze link wordt meteen een aantal vragen gesteld over hoe vaak je vist en enkele andere vragen om een beeld te krijgen van wie er zoal actief is in de sportvisserij (leeftijd, geslacht, aantal vistrips per jaar etc). Dit profiel wordt gebruikt om de resultaten later te kunnen wegen. Ook zal je enkele vragen krijgen over het gebruik van lood en loodvervangers. De resultaten zullen anoniem worden geanalyseerd en niet naar individuen te herleiden zijn. Wanneer je het hele jaar meedoet, krijg je een cadeaubon van 10 euro.

Doel van het project

Het onderzoek is een samenwerkingsproject tussen Verian en Wageningen Marine Research en wordt al sinds 2009 uitgevoerd. Een belangrijk doel is het inschatten van de vangsten van zeebaars, kabeljauw, haaien en roggen. Het doel is:

  • Een beeld krijgen wie er vist (man, vrouw, jong, oud) en om vast te stellen hoeveel sportvissers er zijn in Nederland. De resultaten laten zien dat er vooral veel zoetwatervissers zijn. Daarnaast vissen de meeste zoutwatervissers ook in zoet water. Tot het coronajaar 2020 is het percentage vissers afgenomen, maar vanaf 2020 zijn de aantallen weer hoger.
Figuur 1.PNG
  • Een tweede doel is om inzicht te krijgen in de gevangen soorten. Hieronder zie je twee grafieken met de meest gevangen soorten in zoet en in zout water. Hieruit blijkt ook duidelijk dat in het zoete water bijna alle vis weer wordt teruggezet en in het zoute water meer mee naar huis wordt genomen.
Figuur 2.png
Figuur 3.png

Ter informatie

Vanuit de EU is er nieuwe wetgeving op komst waarbij registratie van recreatieve zeevissers verplicht wordt in EU-lidstaten, en waarschijnlijk wordt het verplicht om vanaf eind 2025 gevangen zeebaarzen te registreren. Wij houden de wetgeving in de gaten en zullen je hierover informeren wanneer er meer duidelijkheid is over de implementatie.