Dossier
Cacao
Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacao. De belangrijkste handelsrelatie tussen Nederland en Ghana is cacao. Europa en de Verenigde Staten consumeren elk jaar meer chocolade en in landen als China, India en Brazilië neemt de vraag naar chocolade ook toe. De verwachting is dat er de komende jaren één miljoen ton meer cacao nodig is. De huidige productie ligt op vier miljoen ton per jaar. Om te zorgen dat over een aantal jaren nog voldoende cacao geproduceerd wordt, moet de teelt intensiever en duurzamer. Belangrijke uitdagingen daarbij zijn bestrijding van bodemuitputting en behoud van biodiversiteit.
Wageningen University & Research en duurzame cacao
Als wereldspeler in de cacaohandel heeft Nederland een grote rol in het streven naar duurzame chocola. In 2011 ondertekenden belangrijke ketenpartijen als Mars, HEMA en Plus supermarkten de ambitieuze doelstelling om in 2025 een volledig gecertificeerde cacaoconsumptie te hebben in Nederland. Wageningen Economic Research doet onderzoek naar de stand van zaken rondom de certificering. Lees meer hierover in het (engelstalige) rapport "Improving sustainability in coffee and cocoa".
Wageningen University & Research brengt initiatieven rond de verduurzaming van de importen van cacao samen in actiegericht onderzoek naar hoe verduurzaming te bewerkstellingen en hoe de effecten te meten. We geven inzicht in de stand van zaken: hoe duurzaam is de cacaoketen nu eigenlijk? Welke voordelen hebben bijvoorbeeld Ghanese boeren daarbij? We werken samen met certificering instanties, handelaren en ngo’s om het effect te onderzoeken van certificeringprocedures op de handel omvang, prijzen en de spelers in de keten, het milieu en de samenleving.
Herkomst cacaobonen
Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar de herkomst van cacaobonen. Het is daardoor mogelijk om verantwoord ondernemen terug te zien in het product. Ook maakt deze kennis over de herkomst van cacaobonen het mogelijk om meer grip te krijgen op voedselfraude.
Whitepapers
Experts
Projecten
- Cocoa crop improvement, farms and markets: a science-based approach to sustainably improving farmer food security in West Africa
- Helping Poor Farmers Grow Money: Sustainable Cocoa Productivity and Socio-Economic Impacts of International Investments in Sierra Leone
- Digital Farmer Field School for training cocoa farmers in Sierra Leone
- RSO Internship in Ecuador/Amazon on cocoa/sustainable livelihood
- Multi-stakeholder workshop on knowledge sharing , Ghana
- Seas of Change
- Information transparency system as a low-cost scalable solution to farmers' access to credit and services in Ghana
- UTZ Impact studies
Publicaties 2023 - 2022
-
Is cacao in cosmetica goed voor je huid?
-
‘Living with agroforestry landscape: case studies for tea, coffee, and cocoa growing in tropical forest’
In: “Ecological Anthropology Challenging SESSION6: Taeru Kizasu” - Kyoto: Kyoto University Press - ISBN: 9784814004409 - p. 41-93. -
Soil protection or nutrient supply? Dual role of litter layer in cacao agroforestry systems.
-
Dual role of litter layer in cacao agroforestry systems
-
True cost accounting in Nederland : Een Quick Scan
Wageningen: Wageningen Economic Research (Rapport / Wageningen Economic Research 2022-092) -
A potato late blight resistance gene protects against multiple Phytophthora species by recognizing a broadly conserved RXLR-WY effector
Molecular Plant (2022), Volume: 15, Issue: 9 - ISSN 1674-2052 - p. 1457-1469. -
Modelling greenhouse gas emissions of cacao production in the Republic of Côte d’Ivoire
Agroforestry Systems (2022), Volume: 96, Issue: 2 - ISSN 0167-4366 - p. 417-434. -
Balancing litterfall and decomposition in cacao agroforestry systems
Plant and Soil (2022), Volume: 473, Issue: 1-2 - ISSN 0032-079X - p. 251-271.