Nieuws

WUR adviesgroep fossiele samenwerking presenteert advies 

article_published_on_label
21 december 2023

Begin juli 2023 besloot de Raad van Bestuur (RvB) van Wageningen University & Research (WUR) dat er extra regels moesten komen voor samenwerking met WUR; te beginnen bij de fossiele industrie. Nu toetst WUR nog alleen het projectvoorstel aan de bestaande samenwerkingsprincipes. De RvB wil dat in de toekomst strenger gekeken wordt naar de bijdrage die samenwerkingspartners leveren aan noodzakelijke grote wereldwijde transities, zoals rond klimaatverandering. Een adviescommissie werd aangesteld om daarvoor een beslissingskader te ontwikkelen. Vandaag overhandigde de commissie haar advies aan de Raad van Bestuur.

“We hebben ons maandenlang gebogen over deze ingewikkelde kwestie en met veel mensen binnen en buiten de organisatie gesproken.”, zegt commissievoorzitter prof.dr. Carolien Kroeze, “We zien dat de meningen over samenwerken met de fossiele industrie van elkaar verschillen. Met dit nieuwe beslissingskader willen we recht doen aan de diverse perspectieven op dit onderwerp.” 

Figuur 1: Decision framework
Figuur 1: Decision framework

Drie stappen 

Het commissieadvies bestaat uit een beslissingskader met drie stappen. De eerste twee stappen (stap 0 en 1, zie figuur 1) zijn snel en eenvoudig te doorlopen door de medewerker die bij de projectstart en acquisitie betrokken is. Ze beoordelen concreet, op hoofdlijnen, het projectvoorstel en de (fossiele) projectpartner. Deze twee stappen resulteren in een nee (niet samenwerken), ja (wel samenwerken) of 'nee tenzij'. Indien er sprake is van een 'nee tenzij', dan volgt een derde stap. Daarin wordt van de betreffende collega een onderbouwing verwacht waarom het tóch essentieel is dat dit onderzoek plaatsvindt. Op basis daarvan geeft een (nieuw samen te stellen) commissie een advies over het wel of niet laten doorgaan van het betreffende onderzoeksproject.  

Geeft het beslissingskader daarmee een pasklaar antwoord in alle situaties? “Dat betwijfel ik”, zegt prof. Carolien Kroeze, “Ik geef onmiddellijk toe: dit kader is geen ultieme oplossing. Er zullen altijd wicked dilemmas blijven bestaan. Wat we wel zien – al in de afgelopen maanden – is dat dit proces leidt tot meer bewustwording. Collega’s vragen zich af: past dit project nog wel? Dat soort vragen is precies waar dit beslissingskader bij kan helpen.”  

De commissie adviseert de Raad van Bestuur het beslissingskader, de werking en opbrengsten ervan over een jaar te evalueren. 

Hoe is dit advies tot stand gekomen? 

De adviescommissie had een brede samenstelling uit de organisatie. Mensen bijvoorbeeld met deskundigheid rond ecologie, toxicologie, technologie, filosofie en ook een vertegenwoordiging van de studenten. De commissie was ook divers in voor- en tegenstanders van samenwerking met de fossiele industrie. 

De commissie heeft gekeken naar voorbeelden in binnen en buitenland, literatuuronderzoek gedaan en gekeken naar (huidige en afgeronde) projecten. Op basis hiervan heeft de commissie een concept beslissingskader opgesteld, die vervolgens is getoetst in meerdere consultatiesessies in de organisatie. Hierin hebben meer dan 150 collega’s en studenten geholpen bij het doordenken en -ontwikkelen van het beslissingskader. Ook was er de mogelijkheid tot het geven van input per mail, waar veel gebruik van is gemaakt. De commissie heeft al deze input gehoord, gelezen, en besproken. En heeft op basis van deze input het beslissingskader verder uitgewerkt en aangescherpt.  

Eerste reactie Raad van Bestuur 

Het commissieadvies is in ontvangst genomen door RvB-lid Rens Buchwaldt. Hij dankt de commissie voor haar grondige werk. “We hebben de commissie een ingewikkelde vraag gesteld. Ik heb het proces van de adviescommissie gevolgd en heb grote bewondering voor de zorgvuldigheid waarmee issues, dilemma's en argumenten zijn afgewogen. En ook hoe onderling is omgegaan met de diversiteit van perspectieven. Men heeft elkaar oprecht beter willen begrijpen.  

Een eenvoudig, eendimensionaal antwoord is niet voorhanden en we vinden het belangrijk dat we de scherpere keuzes rond partners kunnen maken op een onderbouwde, herhaalbare manier. Ik dank de commissie voor hun aanzet hiertoe. Als Raad van Bestuur gaan we met dit advies aan de slag, en zullen zo snel als mogelijk laten weten hoe we hierop besluitvorming kunnen baseren.”