Nieuws

Negen Veni’s naar WUR-onderzoekers

article_published_on_label
9 augustus 2023

Negen Wageningse onderzoekers hebben een Veni-beurs toegekend gekregen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, toen wetenschapsfinancier NWO er in totaal 167 toekende. Dit jaar honoreerde NWO in totaal 188 aanvragen.

De Veni is een persoonsgebonden, wetenschappelijke beurs van maximaal 280.000 euro voor recent gepromoveerde, talentvolle onderzoekers. Met het geld kunnen ze de komende drie jaar hun onderzoeksideeën verder uitwerken. De Veni’s kennen steevast stevige concurrentie. Dit jaar komen de 188 toekenningen neer op een honoreringspercentage van net 13 procent.

Oesterriffen en CO2-verwijdering

De leerstoelgroep Environmental Policy (Social Sciences) telt maar liefst twee onderzoekers aan wie een Veni is toegekend. Annet Pauwelussen, universitair docent Marine Governance, gaat er ‘oesterpolitiek’ mee verkennen: ze onderzoekt hoe de oesterriffen die ooit de Noord-Atlantische kusten bedekten op een inclusieve en rechtvaardige manier kunnen worden hersteld. Ina Möller, universitair docent Climate Politics, ontvangt een Veni om onderzoek te doen naar grootschalige CO2-verwijdering, een kernelement van het Europese klimaatbeleid. Ze wil helder krijgen welke invloed dat heeft op het voedsel- en landgebruikssysteem, inclusief de ‘grote vervuilers’ daarin, en wat het doet voor de collectieve emissies.