Noord-Holland: Op naar toekomstbestendige, duurzame en bloeiende steden met AMS Institute

Hoe moeten steden zich gaan aanpassen aan de toekomst? In Amsterdam buigen universiteiten, masterstudenten, de gemeente en start-ups zich over die vraag. Dat doen ze in AMS Institute, opgericht door gemeente Amsterdam. Hoofdpartners zijn Massachusetts Institute of Technology (MIT), TU Delft en Wageningen University and Research (WUR).

AMS Institute werkt aan duurzame, bloeiende, klimaatrobuuste en eerlijke steden. Daarvoor is het nodig om uitdagingen op het gebied van energie, circulariteit, digitalisering, klimaat, bereikbaarheid en voedsel te onderzoeken en in kaart te brengen. Dit heeft geresulteerd in een groot onderzoeksprogramma met zes thema’s: Circularity in Urban Regions, Metropolitan Food Systems, Urban Energy, Responsible data, Urban Mobility and Climate Resilient Cities. Naast onderzoek is er ook onderwijs: een tweejarige masteropleiding tot Urban Engineer. Deze mix van onderzoek en onderwijs is een goede voedingsbodem voor start-ups. In de AMS Startup Booster krijgen ideeën vanuit de masterstudenten en het onderzoeksprogramma opvolging, of worden bestaande start-ups begeleid bij de volgende stap. Hierdoor zijn er veel directe relaties tussen kennisinstituten, publieke organisaties en het bedrijfsleven en wordt kennis meteen in de praktijk gebracht.

In het onderzoeksprogramma Urban Energy sluit AMS Institute aan op de lopende initiatieven in Amsterdam om de stad CO2-neutraal te maken. De Urban Energy-onderzoekers weten goed welke ontwikkelingen potentie hebben. Ze letten daarbij sterk op maatschappelijke uitdagingen, zoals het betaalbaar houden van duurzaamheid. Zo loopt er een onderzoek naar het verbeteren van acceptatie van duurzame energiebronnen. Of neem het ATELIER project, dat van een wijk in Amsterdam (en een wijk in Bilbao) een ‘Positive Energy District’ maakt. Hier wordt meer energie opgewekt dan gebruikt, om daarna met onderzoekers en bewoners te bekijken wat er gedaan kan worden met het overschot. In het ATELIER project werken dertig partners vanuit elf landen samen. Het doel is om 1,7 ton CO2 te besparen en een energiesurplus van 1340 MWh te bereiken.

Het voedselonderzoeksprogramma richt zich op sociale binding met voedsel, lokale en gezonde voedselproductie en circulariteit. Hier zijn een paar succesvolle bedrijven uit ontstaan: de vertical farms van Growy en Sky-high, respectievelijk bekostigd met een EFRO-subsidie en via de NWO. Naar aanleiding van deze projecten is er een nieuw project gestart: Customized Urban Nutrition. Hierin wordt nog dieper ingegaan op voedselvoorziening in een metropool. Ook studenten van de masteropleiding houden zich bezig met voedselvoorziening en bestuderen bijvoorbeeld hoe een urban farm ook als ontmoetingsplek kan fungeren. De AMS Caterpillars hebben met een ontwerp voor zo’n stadsboerderij de derde prijs gewonnen in de internationale Urban Greenhouse Challenge. Bij al het werk van AMS Institute staat centraal dat een opzet ook in een andere regio uitgerold moet kunnen worden. Daarnaast wordt er buiten de regio gedacht en internationaal samengewerkt, voor een brede blik. Dit maakt het werk van AMS Institute interessant voor zowel de regio als voor Europa.

WUR investeert in een vervolg van AMS Institute. Dat zal niet alleen financieel zijn, maar ook inbijvoorbeeld koppelingen met investeringsprogramma’s of research fellow’s die aan stedelijke vraagstukken (gaan) werken. Want AMS Institute blijkt succesvol: studenten pakken onderzoeksvragen op, er wordt gewerkt aan beleidsvraagstukken, universiteiten zijn verankerd in de regio en lokale partners hebben makkelijker toegang tot kennis.

Voor meer informatie over AMS Institute, neem contact op met Willie van den Broek.