Showcase

Verbeteren insectenteelt voor voedsel en veevoer

Gaan we in de toekomst pasta en brood met insectenmeel eten? Als het aan Europa ligt wel. De Europese Unie wil namelijk minder afhankelijk worden van eiwitgrondstoffen van buiten Europa. Wetenschappers van Wageningen University & Research onderzoeken daarom samen met hun Europese collega’s de toepassing van insecten in voedsel voor dier én mens.

Om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien wil de Europese Unie minder eiwitrijke gewassen als soja importeren, en meer zelfvoorzienend worden. Dat is duurzamer – want minder import betekent minder kosten en energieverbruik voor transport en minder ontbossing ten behoeve van de sojateelt. Soja wordt voornamelijk geteeld in Latijns-Amerika als eiwitrijke grondstof voor diervoeder.

Insecten zijn een goed alternatief voor deze eiwitten. Ze leveren hoogwaardig eiwit en zijn makkelijk lokaal te kweken. Voor het Europese project SUSINCHAIN (Sustainable Insect Chain) onderzoekt de Wageningse wetenschapper Teun Veldkamp samen met Europese collega’s de mogelijkheden om insecten toe te passen in diervoeder, maar ook in voedsel voor mensen. De ambities van SUSINCHAIN zijn heel concreet: in 2025 willen ze minstens 20 procent van de Europese consumptie van dierlijk eiwit door insecteiwit kunnen vervangen. Ook moet er een duizendvoudige toename komen in zowel productievolumes als banen in de insectenkweeksector.

De welvaart in Afrika stijgt en daarmee ook de vraag naar vlees en vis. De prijzen daarvan zijn dan ook flink aan het stijgen. Bovendien is het de vraag of de draagkracht van de aarde voldoende is om op een duurzame wijze aan die vraag te kunnen voldoen.
Teun Veldkamp