Project

Prikkels voor verspillingsvrije keten

De gemiddelde Nederlander verspilde in 2018 tussen de 96 en 149 kilo voedsel. Daarbij is de hele keten meegerekend. De consument zelf verspilde de afgelopen jaren steeds minder; in 2019 verspilden we 7 kilo minder dan in 2016. Maar dat zorgt niet voor grote veranderingen als je de hele keten bekijkt, waardoor de voedselverspilling afgelopen tien jaar nauwelijks gedaald is. Bovendien worden veel restanten nog niet goed ingezet; 60% van het verspilde eten wordt verbrand.
Gezien de Nederlandse doelstelling om tussen 2022 en 2030 1 miljard kilogram voedselverspilling per jaar te verminderen is er urgentie en noodzaak om zicht te krijgen op de prikkels (incentives) die bedrijven stimuleren om verspillingsvrij te worden en te bepalen hoe hier vanuit beleid aan kan worden bijgedragen.

Het project heeft als doel inzicht te krijgen in de prikkels (incentives) voor bedrijven om minder voedsel te verspillen en te bepalen hoe hier vanuit beleid aan kan worden bijgedragen. In het project wordt een portfolio en een topselectie gemaakt van impactvolle en haalbare prikkels, waarmee het Nederlandse bedrijfsleven kan worden gestimuleerd verspillingsvrij te worden, waaronder met nieuwe verdien-, bedrijfs- en ketenmodellen. Dit inzicht draagt bij aan het verdiepen, verbreden en versnellen van beleidsactiviteiten die leiden tot vermindering van voedselverspilling.

 

Publications