Nieuws

Wageningse hoogleraren duiden nieuws rond kweekvlees

article_published_on_label
5 augustus 2013

De allereerste hamburger gemaakt van kweekvlees was voor verscheidene media aanleiding om Wageningse hoogleraren om een reflectie te vragen. Kan deze technologische doorbraak de vee-industrie gaan vervangen? Wat zijn de mogelijke voordelen van kweekvlees? Welke weerstand is er?

Voor- en nadelen kweekvlees

Hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte Cor van der Weele, die haar inaugurele rede begin 2013 wijdde aan de discussie omtrent kweekvlees, gaf in diverse interviews aan dat kweekvlees in potentie veel voordelen heeft. Zo hoeven er geen dieren voor geslacht te worden, is er minder ruimte nodig voor de productie en kan ook de milieubelasting die veehouderij met zich meebrengt drastisch worden gereduceerd. Van der Weele bij het Radio 1 Journaal van 5 augustus: “Ik denk dat dit een hele veelbelovende doorbraak is, zowel voor dierenwelzijn als voor duurzaamheid.” Maar, zo gaf Van der Weele steevast in interviews aan, er zijn ook nadelen. “Er zijn ook mensen die zeggen: moeten we dit wel willen? Ze vinden het niet alleen een vreemd idee, maar ook echt een heel ongemakkelijk idee.”

Wageningse hoogleraren over kweekvlees

Michiel Korthals, hoogleraar Toegepaste Filosofie, sprak eveneens bij Radio 1 en zei: “Veel mensen hebben groot wantrouwen in technologische oplossingen. Je krijgt dan dus vleesproductie op industrieterreinen en je weet niet wat er allemaal met het eten gebeurt.” Reagerend op ‘het wantrouwen van consumenten jegens technologische toepassingen in voedselproductie’ en ‘de vervreemding van ons voedsel’ zei Van der Weele: “Het is nog lang niet duidelijk hoe kweekvlees straks geproduceerd gaat worden. Je kunt denken aan grote fabrieken met hoge muren er omheen, maar het kan ook bij kleine fabriekjes bij stadsboerderijen waar de dieren die de stamcellen leveren gewoon vrolijk rondscharrelen.”

Accepteert consument onnatuurlijke, technologische oplossing?

Hoogleraar Tiny van Boekel, voedingswetenschapper, legde onder meer bij RTL, Omroep Gelderland en Radio 1 uit dat er nog veel tijd nodig is voordat op grote schaal, commercieel kweekvlees geproduceerd kan worden. “Aan de kwaliteit en de structuur van de burger moet nog veel gebeuren en er moet gewerkt worden aan de acceptatie: willen mensen dit vlees wel eten?"