Nieuws

Meer inzicht in risico’s nanodeeltjes

article_published_on_label
22 januari 2013

Een team wetenschappers binnen de Biometris groep van Wageningen University, ontwikkelt een meer realistische methode van risicobeoordeling voor gebruik van nanodeeltes in relatie tot voedsel- en milieuveiligheid. Deze methode geeft aan hoe bestaande schattingen van de risico’s van nieuwe technologieën kunnen worden verbeterd.

Nanotechnologie creëert nieuwe kansen, maar ook nieuwe gevaren. Standaard risicobeoordelingsmethoden geven vaak onrealistische schattingen van de risico’s. Inzicht in de risico’s van nanotechnologie en de inzet van nanodeeltjes is een essentiële voorwaarde voor de maatschappelijke acceptatie en het veilige gebruik van nanotechnologie.

Deterministisch versus probabilistisch

Er zijn diverse manieren om riscio’s te beoordelen. De huidige deterministische methoden kijken naar rampscenario’s (worst-case aannamen). Omdat er vaak veel worst-case aannamen tegelijk worden gemaakt, overschatten dit soort methoden vaak het werkelijke risico. Nieuwe statistische methoden om risico’s in te schatten (probabilistische methoden) vervangen zoveel mogelijk worst-case aannamen door het modelleren van variatie en onzekerheid. Dit geeft een realistischer beeld van de werkelijke risico’s. Deze methoden geven ook aan welke factoren de grootste bron van onzekerheid zijn in de risicoschatting. Meer kennis over die factoren zal de kwaliteit van de schatting van de risico’s verbeteren. Met behulp van inzichten over die factoren  wordt ook duidelijk op welke gebieden méér onderzoek nodig is.

Posterpresentatie

Binnen NanoNextNL voert een consortium van meer dan honderd bedrijven, universiteiten, kennisinstituten en universitaire medische centra onderzoek uit op het gebied van micro- en nanotechnologie. Het kennisbasisproject ‘Stats for nano’, onderdeel van NanoNextNL, richt zich op de ontwikkeling van wetenschappelijk gefundeerde, nieuwe methoden voor risicobeoordeling die acceptabel zijn voor toelatingsprocedures in internationaal verband.

Rianne Jacobs, PhD aan de Biometris groep van Wageningen Universiteit, bestudeert binnen ‘Stats for nano’ de huidige risicobeoordelingsprocedures voor nanodeeltjes. Zij kwam tot de conclusie dat een probabilistische aanpak veel meer inzicht geeft in de riscio’s van nanotechnologie dan de standaard deterministische benadering.

Op de eerste themabijeenkomst ‘Risk analysis & Technology Assessment’ van het omvangrijke programma NanoNextNL in Bilthoven op 9 november 2012, was zij met haar posterpresentatie over dit onderwerp één van de drie winnaars van de posterprijs.

‘Stats for Nano’ wordt voor 25% gefinancierd door het kennisbasisprogramma Transitie & Innovatie (KB VI),

KB VI richt zich onder andere op onderzoek naar sleuteltechnologieën, zoals nano- en biotechnologie, als motor voor grote maatschappelijke veranderingen (transities) in het agro-domein. ‘Stats for Nano wordt voor de overige 75% gefinancierd vanuit KB VII: Nieuwe technologieën en NanoNextNL.