Nieuws

Chikungunyavirus legt geïnfecteerde cellen stil

article_published_on_label
17 december 2014

Onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Leiden en een onderzoeksteam uit Australië ontdekt dat het Chikungunyavirus essentiële processen in geïnfecteerde cellen blokkeert die er onder normale omstandigheden voor zorgen dat het virus onder controle wordt gehouden.

Jelke Fros, een PhD-student bij het Laboratorium voor Virologie in Wageningen, heeft ontdekt dat het virale eiwit nsP2 deze processen blokkeert door de productie van RNA en eiwitten stil te leggen. Deze bevinding verklaart de klinische symptomen van de ziekte en doet vermoeden dat nsP2 een belangrijk doelwit kan zijn bij het ontwikkelen van antivirale behandelingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of General Virology.

Chikungunya virus - een nieuwe Pirate of the Caribbean

Sinds december 2013 woedt er een grootschalige Chikungunyavirus-epidemie in de Cariben. Het virus wordt overgedragen op mensen door een beet van een geïnfecteerde mug. Een infectie bij de mens leidt tot symptomen als hoge koorts, huiduitslag en ondraaglijke gewrichtspijn, die enkele maanden tot zelfs jaren kunnen aanhouden. Er bestaat op dit moment nog geen vaccin of behandeling voor deze slopende ziekte.

Vaccin

Wageningen University heeft een vaccin ontwikkeld met Chikungunya virus-like particles (VLP). Dierstudies laten zien dat dit vaccin volledige bescherming biedt tegen het virus en de daarmee samenhangende symptomen. Na verschillende succesvolle vaccinatiestudies met muizen wordt de werkzaamheid van het prototypevaccin nu in samenwerking met Top Institute Pharma en het Erasmus MC getest op niet-menselijke primaten. Na deze belangrijke preklinische studies kan het VLP-vaccin verder worden ontwikkeld voor klinische proeven met mensen.