Nieuws

Telers in Abu Dhabi willen meer produceren met minder inzet water en pesticiden

article_published_on_label
12 februari 2024

De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research startte enkele jaren geleden een demonstratieproject in Riyadh (Saoedi-Arabië). Doel van dat project is dat telers minder water en pesticiden gebruiken en tóch een goede productie realiseren. De overheid van Abu Dhabi een van de Arabische Emiraten vroeg WUR een soortgelijk project te starten. Onderzoeker Jouke Campen: “Met eenvoudige technieken – zoals bodemsensoren – is door telers veel winst te behalen. Ik hoop dat we zo een transitie in gang kunnen zetten in Adu Dhabi.”

Er zijn drie regio’s in Abu Dhabi waar op redelijk grote schaal agrarische productie plaatsvindt: in de omgeving van de stad Abu Dhabi (waar het vochtig en warm is), in de buurt van de stad Al Ain en in het zuiden (waar het in beide gevallen droog en warm is). In eenvoudige kassen worden er groenten geteeld, zoals komkommer, tomaat en aubergine. Sommige bedrijven telen ook vijgen in een kas. Veel bedrijven hebben bovendien een open veld met de teelt van bijvoorbeeld courgette, mais of diervoeders. En er zijn veel bedrijven die ook vee hebben, zoals koeien en kippen.

foto Jouke Campen 20231218_121050.jpg

De kassen zijn meestal plastic tunnels van enkele tientallen meters lang. In die kassen kan het flink warm worden, echter met verdampingskoeling is er zelfs in de zomer nog te telen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat met een paar eenvoudige aanpassingen het water gebruik voor koelen enorm kan worden verlaagd. Deze aanpassingen zullen op een aantal commerciële bedrijven worden toegepast om daarmee het effect in de praktijk te laten zien. Daarnaast worden op een aantal bedrijven bodemsensoren aangelegd: die meten het vochtgehalte in de grond. Een app op de mobiele telefoon geeft de teler vervolgens hulp bij de watergift, dus: hoe vaak en hoe veel? De bodemsensoren worden binnenkort bij de eerste negen bedrijven aangelegd.

De telers krijgen ook hulp van WUR bij de inzet van biologische bestrijding, zoals de inzet van predatoren. De insectendruk is hoog op veel van de bedrijven; telers gebruiken daarom tot heden veel pesticiden. Daarnaast leren de telers hoe ze ziekten en plagen kunnen scouten. Dat gebeurt onder meer tijdens voorlichtingsbijeenkomsten op de demonstratiebedrijven.

Het project in Abu Dhabi startte in 2023 en duurt vier jaar. Het project wordt gefinancierd door de overheid van Abu Dhabi.