Biodiversiteit en de veehouderij

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan landbouw en veeteelt actief bijdragen aan het behouden van biodiversiteit. Samen met agrarische bedrijven en overheden werkt Wageningen Livestock Research bijvoorbeeld aan de genetische diversiteit binnen diersoorten en aan de biodiversiteit van grasland en bodem.

  • Biodiversiteit en veehouderij

We werken graag met u samen aan:

  • Behoud en gebruik van genetische hulpbronnen
  • Genetische diversiteit binnen diersoorten
  • Biodiversiteit in grasland en gewassen voor de veehouderij

De meeste mensen denken bij biodiversiteit allereerst aan de verscheidenheid aan soorten in de natuur. Maar ook het voedsel op ons bord, de variatie aan gewassen, diersoorten en specifieke rassen zijn onderdeel van biodiversiteit.

Genenenbank met dierlijke bronnen

De biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit: ecosystemen staan onder druk, soorten sterven uit en de genetische diversiteit loopt terug, ook binnen soorten. Voor een toekomstbestendige veehouderij is een diversiteit aan soorten van belang, ook om ons aan steeds veranderende (klimaat)omstandigheden te kunnen aanpassen. In de genenbank in Wageningen is genetisch materiaal van landbouwhuisdieren opgeslagen. Zo houden we ook ons bio-cultureel erfgoed in stand.

Genetische diversiteit in de veehouderij

De genetische diversiteit tussen en binnen soorten is de basis voor duurzame en weerbare voedselsystemen. Een verscheidenheid aan erfelijke eigenschappen binnen een soort is cruciaal om te kunnen aanpassen aan veranderende leefomstandigheden. Dat geldt voor planten en dieren in de natuur, maar ook voor landbouwgewassen en boerderijdieren. Wij benutten die genetische variatie voor een optimale match tussen de genetische eigenschappen van dieren en omstandigheden, waarbij gezondheid en welzijn van dieren gewaarborgd zijn.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Soortenrijke en kruidenrijke graslanden

Steeds meer melkveebedrijven hebben aandacht voor biodiversiteit en zetten in op meer soortenrijke- en kruidenrijke graslanden. Dit vergroot de rijkdom aan planten, insecten, weidevogels en het bodemleven. En het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat graslanden op droge zandgronden beter bestand zijn tegen langdurige droogte. Met agrobosbouw, combinaties van bomen en struiken in de wei, wordt biodiversiteit ook gestimuleerd.

Biodiversiteit en veeteelt als onlosmakelijk geheel

Door biodiversiteit en de veehouderij niet tegenover elkaar te zetten, maar juist te zien als een onlosmakelijk geheel, kunnen we sneller en beter sturen op veranderingen in landbouw en natuurbeheer. Gunstig voor de toekomst van de aarde, de mens en de natuur. Daar werken we samen met partners aan.

Een duurzame en renderende veehouderij

Wageningen Livestock Research beschikt over kennis en ontwikkelt nieuwe kennis. Die zetten we in voor een duurzame en renderende veehouderij.

> Lees verder over wat wij bieden als kennispartner

Opdrachtgevers

Wij doen onderzoek voor het landbouwbedrijfsleven, de toeleverende industrie, voedingsbedrijven, sectororganisaties, overheden, andere kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties wereldwijd.