Project

Voerpilot gangbare melkveehouderij

Teneinde de stikstofproblematiek structureel aan te pakken heeft het kabinet op 24 april 2020 een breed pakket van maatregelen aangekondigd. Onderdeel hiervan is de bronmaatregel veevoer. Het opzetten van pilots met groepen melkveehouders die de eiwitvoeding verlagen, lijkt dan een goed instrument om hieraan invulling te geven.

Een maatregel om de ammoniakemissie in de melkveehouderij te verminderen is om de hoeveelheid eiwit in de voeding te verlagen. Maar veel melkveehouders en adviseurs vinden het lastig om dat te doen. Hoe moet dat precies en wat zijn de gevolgen van lagere eiwitvoeding? Het plan is opgevat om in een pilotproject te gaan werken met 9 groepen melkveehouders, die het gemiddelde gehalte aan ruw eiwit (totaal) in het rantsoen te verlagen tot 155 g / kg ds.

Zij worden daarbij begeleid door kundige adviseurs. De groepen verschillen in intensiteit (3) en grondsoort (3). Per groep wordt met ca 15 melkveehouders gewerkt. De ervaringen, mogelijkheden en belemmeringen worden in beeld gebracht voor de gehele melkveesector, maar ook voor de overheid. Verder zal ook de diergezondheid gemonitord worden en zal de depositie van de melkveebedrijven in de 0-situatie en de situatie met laag eiwit in beeld gebracht worden.

Adviseurs gaan in dit traject mee-leren. Onderzoekers zullen analyses uitvoeren en de resultaten rapporteren. Onderzoekers, adviseurs, maar zeker ook veehouders zullen de resultaten actief communiceren. Naar sector, industrie en overheid.

Publicaties