Nieuws

Kunnen West-Afrikaanse peulvruchten voorzien in Europese vraag naar plantaardige eiwitten?

article_published_on_label
6 oktober 2022

In Europa groeit de behoefte aan plantaardig eiwit, onder meer door de populariteit van vegetarische en veganistische producten. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) analyseerden of deze toenemende vraag kansen biedt voor West-Afrikaanse peulvruchten. De export van deze producten zou mogelijk de landbouwontwikkeling in Afrika kunnen bevorderen.

Het onderzoek was gericht op drie peulvruchten die in West-Afrika worden verbouwd: soja, bambaranoten en cowpeas. De onderzoekers keken naar verschillende aspecten die een rol spelen bij de export naar Europa, waaronder consumentenacceptatie, marktomstandigheden en voedselveiligheid.

Kleinschalige productie

Soja wordt verbouwd in onder meer Nigeria en Ghana. De opbrengst is laag: 1,4 ton per hectare, ongeveer de helft van het wereldwijde gemiddelde. Multinationals domineren de markt voor soja, en het zal voor kleinschalige Afrikaanse boeren lastig zijn om deze markt te betreden. In de afgelopen jaren werden wel lage hoeveelheden naar Europa geëxporteerd, maar dat was vooral met het doel om te testen hoe consumenten zouden reageren op Nigeriaanse soja.

De bambara-aardnoot is een peulvrucht met een hoog vezelgehalte. Het gewas is goed bestand tegen de droogte en kan groeien op arme gronden. Een deel van de – kleinschalige – teelt wordt al geëxporteerd naar Europa. De toepassingen zijn echter nog onduidelijk en er is weinig bekend over de allergeniciteit van de bambaranoot.

Cowpea heeft meeste potentie

De peulvrucht met de meeste potentie is de cowpea, een variant van de zwartoogboon. Deze gedijt onder droge omstandigheden en heeft een goede voedingswaarde. De boon is bijvoorbeeld zeer geschikt als verdikkingsmiddel voor dranken met een hoog eiwitgehalte.

Momenteel geldt er een Europees importverbod voor de cowpea, vanwege de hoge gehaltes aan overblijfselen van pesticiden. Meel van de cowpea, waarvan de kwaliteit goed wordt gecontroleerd, valt echter niet onder dit verbod. Gebruik van dit meel in eiwitdranken en bakkerijproducten is goed mogelijk. De onderzoekers stellen dan ook vast dat de cowpea, afhankelijk van meerdere factoren, marktpotentieel heeft als verdikkingsmiddel. Wel merken ze op dat kwetsbare consumenten in West-Afrika toegang moeten blijven houden tot dit basisvoedsel.