Radio & TV

Peter van Horne en Nancy Beerens in Zembla over uitdagingen in aanpak vogelgriep

In de uitzending ‘De onhoudbare vogelgriep’ belicht Zembla de uitdagingen waarvoor overheid, wetenschap en bedrijfsleven staan bij het vinden van oplossingen voor het bestrijden en voorkomen van vogelgriep.

Het programma blikt terug op de vogelgriepepidemie van 2003 en vooruit naar de mogelijkheid om pluimvee te vaccineren. Peter van Horne, econoom pluimveehouderij bij Wageningen Economic Research, gaat in op de kosten van de vogelgriep in 2003, de ergste uitbraak ooit. Die uitbraak kostte overheid en bedrijfsleven honderden miljoenen, becijferde Van Horne in de uitzending. “We waren er destijds niet klaar voor”, de tijden zijn duidelijk veranderd, constateert hij. Een hogere bioveiligheid en betere draaiboeken hebben ervoor gezorgd dat tijdens de vogelgriepgolf van 2021-2022 veel minder bedrijven besmet zijn geraakt en veel minder dieren zijn geruimd.

Vaccinatie

Maar nog altijd zijn het er te veel. De sector kijkt dan ook reikhalzend uit naar een werkend vaccin. Onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research in samenwerking met GD en Universiteit Utrecht wijst uit dat er twee vaccins zijn die onder laboratoriumomstandigheden effectief zijn. “Die vaccins moeten eerst nog in de praktijk worden getest”, benadrukt WBVR-onderzoeker Nancy Beerens, hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium aviaire influenza, in de Zembla-uitzending. Samen met het ministerie van LNV, GD en Universiteit Utrecht wordt de praktijkproef momenteel voorbereid. Een van de uitdagingen daarbij is de afzet van de producten van de deelnemende pluimveehouders. “Daarover voeren we momenteel overleg met de sector en marktpartijen”, aldus minister Piet Adema in de Zembla-uitzending. Pluimveehouder Theo Bos kijkt uit naar de dag dat vaccinatie mogelijk wordt. “Dat brengt een einde aan dit verschrikkelijke beeld.”

Bekijk het fragment

Peter van Horne en Nancy Beerens in Zembla over uitdagingen in aanpak vogelgriep

Lees verder: