Nieuws

Paardenziekte equine infectieuze anemie aangetoond in België

article_published_on_label
1 maart 2024

De paardenziekte equine infectieuze anemie (EIA) is onlangs vastgesteld bij een paard in het Belgische Rijkevorsel. Het getroffen dier is overleden. “EIA wordt verspreid via bloedzuigende insecten, besmette bloedproducten of naalden. Op dit moment is nog onduidelijk of ook andere paarden in de buurt van dit dier mogelijk de ziekte hebben gekregen”, aldus Heather Graham, onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), onderdeel van Wageningen University & Research.

Bloedzuigende insecten zijn op dit moment nog niet zo actief, dus de kans op verspreiding vanuit het besmette paard via deze weg is klein.

De meldingsplichtige dierziekte equine infectieuze anemie komt voor bij paarden, muilezels en ezels. “Een paard dat besmet is geraakt, blijft levenslang een besmettingshaard”, vertelt Heather Graham. EIA wordt veroorzaakt door een lentivirus. Een ander voorbeeld van een lentivirus is HIV. Dit verklaart waarom EIA soms ook wel paardenaids wordt genoemd.

Transport van paarden

Voor het vervoer van paarden is in de Europese Unie geen test op EIA nodig als het dier afkomstig is van een EIA-vrij bedrijf. Volgens de website Equnews.be ging het in het Belgische geval vermoedelijk om illegaal transport. Deze uitbraak benadrukt het belang van het testen van paarden, voordat ze verplaatst worden uit gebieden waar EIA of andere belangrijke ziektes heersen. WBVR test om die reden duizenden monsters per jaar, zodat geborgd wordt dat ziektes zich niet verspreiden tussen landen.

Verschijnselen equine infectieuze anemie

EIA kent verschillende verschijningsvormen. “Sommige paarden hebben geen duidelijke klinische verschijnselen en blijven levenslang drager, andere paarden vertonen acute ziekteverschijnselen die potentieel dodelijk kunnen zijn.” In een acuut stadium is de diagnose volgens Graham moeilijk vast te stellen. “Symptomen verschijnen snel en vaak wordt alleen een verhoogde lichaamstemperatuur waargenomen. Een verschijnsel dat niet uniek is voor EIA.” Naast koorts kunnen ook sloomheid, bloedarmoede en verminderde eetlust worden waargenomen.

Diagnostiek van het virus

De diagnose van EIA wordt op basis van de aanwezigheid van antilichamen vastgesteld middels de EIA AGIDT of Coggins-test. WBVR beschikt ook over een ELISA test voor EIA, maar de AGIDT wordt internationaal als de gouden standaard beschouwd.

Maatregelen tegen de ziekte

Het Belgische paard stond tussen andere dieren die niet ziek zijn en vooralsnog negatief zijn getest op de ziekte. “Omdat de ziekte lang niet altijd tot klinische verschijnselen leidt, is het van belang deze paarden goed te monitoren. Ze worden over drie maanden daarom weer getest”, zegt Graham. Geïnfecteerde paarden houden het virus hun leven lang bij zich. “Die dieren vormen een risico voor de verdere verspreiding van de ziekte. Een eenmaal besmet paard moet daarom op afstand blijven van dieren die gevoelig zijn voor deze ziekte.” Aanbevolen wordt een afstand van minimaal 200 meter. “De kans dat de bloedzuigende insecten de ziekte overdragen wordt daarmee aanzienlijk kleiner.”