Project

Uireka-Kennis voor een duurzame uienteelt

Dit project beoogt om de opgebouwde kennis in afgelopen PPS-en van de Nederlandse uienketen over een duurzame en weerbaar teeltsysteem samen te voegen, te demonstreren en te verspreiden.

In diverse projecten is tussen 2017 en 2022 wetenschappelijke kennis beschikbaar gekomen op tal van aspecten van de uienteelt die van belang zijn voor een duurzaam en weerbaar teeltsysteem zoals irrigatie, beheersing van fusarium, bladschimmels en insecten. Daarnaast is er veel kennis beschikbaar in de uienketen die eveneens bijdraagt aan zo’n teeltsysteem zoals kennis over groei en ontwikkeling van uien en over grondbewerking en groenbemesters. Daarnaast is in 2021 en 2022 in experimenten kennis opgedaan over mogelijke varianten van een duurzame en weerbare uienteelt.

Al deze kennis wordt in dit project gebundeld in enkele ontwerpen voor een duurzame en weerbare uienteelt en gedemonstreerd op een drietal locaties in het land die elk uiteenlopende uitdagingen en karakteristieken hebben. Het doel is om telers en teeltadviseurs mee te nemen in de mogelijkheden en de achtergronden van duurzame en weerbare teeltsystemen voor zaaiuien. Dat wordt gedaan via velddemonstraties en via actieve verspreiding van kennis via de Uireka Academy op basis van de achtergrond- en verklarende kennis die aan deze systemen ten grondslag liggen. Dat uit zich in een workshops met de doelgroepen, animaties en brochures van belangrijke aspecten en een digitale teelthandleiding. Tenslotte wordt de kennis geborgd en toegankelijk gemaakt voor langere tijd ten dienste van telers en teeltadviseurs via CRKLS.

Publicaties