Project

Nature Positive Food Systems

Transitie naar een natuurpositief voedselsysteem vereist geïntegreerde en gecoördineerde acties van alle betrokken actoren om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Hiervoor is niet alleen een gedeelde erkenning van de urgentie van natuurpositieve voedselsystemen vereist, maar ook overeenstemming over trajecten naar dergelijke systemen en de benodigde instrumenten en oplossingen. 

Transitie naar een natuurpositief voedselsysteem vraagt om een verandering in paradigma van ‘minder schade aan de natuur toebrengen’ naar ‘het goed doen voor de natuur’. Of je het goed doet voor de natuur hangt af van de ruimtelijke context waarin het systeem opereert. En ook overeenstemming over wat voor soort acties ondernomen kunnen worden. Wij denken dat de meest succesvolle natuurpositieve voedselsystemen ondersteund worden door een integrale aanpak en samenwerking. Hiervoor is gedeelde kennis van belang.  

 Onze acties zijn daarom gericht op de ontwikkeling van praktische instrumenten voor actoren zoals belanghebbenden in het voedselsysteem, beleidsmakers en bedrijven om te begrijpen hoe hun potentiële acties kunnen interacteren en welke afwegingen, dilemma's en spanningen zich kunnen voordoen. Het zal ons helpen de onderzoeksvragen te beantwoorden over het identificeren, meten en monitoren van natuurpositieve voedselsystemen, het identificeren van de trade-offs en synergiën, en het identificeren van verbeteringen, de game changers en bestuursmechanismen om natuurpositieve voedselsystemen in een specifieke context te promoten. Het zal ons ook helpen het potentieel van diversificatie en verbeterd gebruik van genetische diversiteit (binnen en tussen soorten) in natuurpositieve voedselsystemen te begrijpen, en hoe dit van invloed zal zijn op de resultaten van het voedselsysteem, vooral in, maar niet beperkt tot landen met lage en middeninkomens (LMI). Het combineren van participatieve ruimtelijke planning met nieuwe duurzame technologie en communicatiehulpmiddelen zal deel uitmaken van een methodologie die helpt bij het onthullen van bestaande kennis en het genereren van aanvullende kennis voor transparantere en duurzamere beslissingen ten aanzien van natuurpositieve voedselsystemen.

Publicaties