Project

BioTraces

Het Horizon Europe project BIOTraCes zal een Theory of Transformative Change for Biodiversity voor Biodiversiteit ontwikkelen die pluraliteit van (culturele, religieuze, sociale, economische) waarden en macht (lock-ins en leverage) relateert aan gedrag (praktijken, acties, keuzes en beslissingen) in relatie tot de onderliggende oorzaken van de achteruitgang van de biodiversiteit.

BIOTraCes is een Horizon Europe project dat een natuurinclusieve samenleving nastreeft. Het consortium bestaat uit 9 onderzoekspartners, die elk samen werken met lokale societal partners, een communicatiepartner en een NGO. Looptijd is van december 2022 tot en met november 2026. BIOTraCes ontwikkelt kennis, hulpmiddelen en nieuwe benaderingen die transformatieve veranderingen mogelijk maken in de richting naar een natuurinclusieve samenleving.

BIOTraCes richt zich via negen cases op transformatieve biodiversiteitsinnovaties in vier sectoren met een grote impact: landbouw en voeding, bosbouw, water en verstedelijking. Deze lokale casestudies zijn verspreid over heel Europa en zullen helpen om te begrijpen hoe plurale en vaak gemarginaliseerde waarden, identiteiten (intersectionaliteit) en kennissystemen, met betrekking tot het leven met en de zorg voor de natuur, gedrag kunnen vormgeven. In de case studies worden in samenwerking met de maatschappelijke partners interventies getest en zullen we indirecte oorzaken van biodiversiteitsverlies analyseren: structurele factoren, zoals macht lock-ins, die barrières vormen voor duurzame beslissingen en gedrag. Daarnaast bestuderen we ook de hefbomen om deze obstakels te overwinnen. Volgens de vier principes van BIOTraCes voor transformatieve acties – pluralisering, empowerment, politisering en verankering – wil het project bijdragen aan een natuurpositieve samenleving door kennis, instrumenten en nieuwe benaderingen te ontwikkelen. Een Theory of Transformative Change (ToTC) zal onze bevindingen samenvatten, stappen tonen op weg naar biodiversiteitsherstel en publieke en private strategieën en benaderingen informeren voor het initiëren, versnellen en (op)schalen van transformatieve verandering. Andere karakteristieken van het project:

  • ‘practice what you preach’ – Reflexiviteit en leren als team, waarbij we zelf transformatief willen zijn;
  • impact – verschillende niveaus, maar ook domeinoverschrijdend -> Influencer en Stakeholder Board;
  • geïnteresseerd in samenwerking met andere projecten – Interprojectsamenwerking

Publicaties