Project 10-14 Sensorisch Onderzoek

Dagelijks zijn onze zintuigen continu bezig om alles waar te nemen, zo ook tijdens het eten. Door een fijn samenspel van onze reuk, smaak, tast, gehoor en zicht hebben wij een optimale beleving van het voedsel dat wij eten en vinden wij iets lekker, of juist niet. Maar, hoe werkt dat nou eigenlijk? Welke factoren hebben hier een invloed op en hoe worden zintuigen ingezet bij het doen van onderzoek?

Het lesmateriaal "Heb jij de smaak te pakken?" is ontworpen voor groep 7 en 8 van de basisschool en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. In deze lessenserie, bestaande uit 8 lessen, duiken de leerlingen in de wereld van sensoriek en sensorisch onderzoek, door een combinatie van theorie, experimenten en het opzetten en uitvoeren van een eigen onderzoek. Hierdoor zullen de leerlingen kennis opdoen over hoe onze zintuigen allemaal samenwerken om ons de meest optimale beleving van ons eten te geven, maar verwerven ze ook vaardigheden in, onder andere, het opzoeken van informatie, opzetten van een eigen experiment en de relatie tussen voeding en gezondheid.


  • Sluit aan bij kerndoelen: 2, 3, 4, 5, 8, 34, 39, 41

  • Geschikt voor groep: 6, 7 en 8.

  • Tijdsduur: 8 lessen van ongeveer 50 minuten

Dit lespakket is ontwikkeld door:

  • Leendert Verduijn en team Pre-University Wageningen