Nieuws

Opening Academisch Jaar: een duurzame toekomst in harmonie met de natuur

article_published_on_label
5 september 2023

“Let’s reimagine living on planet Earth, let’s imagine sustainable futures”, was de oproep van bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara bij de Opening Academisch Jaar 2023-2024. Tijdens de opening gaven drie wetenschappers hun visie op het werken aan een duurzame toekomst en de dilemma's die daarbij spelen.

Het thema van de Opening Academisch Jaar 2023-2024 was Shaping Sustainable Futures. Volgens Heimovaara is de taak van Wageningen University & Research duidelijk: “We moeten de juiste vragen stellen, nieuwsgierigheid aanwakkeren, studenten en professionals opleiden, gedurfde samenwerkingen aangaan, oplossingen ontwikkelen en de grenzen van ontdekking en innovatie verleggen, allemaal met één doel: een toekomst creëren waarin wereldwijde productie- en consumptiesystemen in harmonie zijn met de natuur.”

WUR is volgens Heimovaara met een combinatie van universiteit en onderzoekinstituten uniek gepositioneerd om dat doel te bereiken. “Iedereen bij WUR - studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers - heeft een intrinsieke en pragmatische drijfveer om die toekomst vorm te geven. Samen willen we dingen voor elkaar krijgen. Onze diversiteit in denkwijzen, benaderingen, disciplines en nationaliteiten is wat ons in staat stelt te presteren, in Nederland, Europa en daarbuiten.”

Iedereen bij WUR - studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers - heeft een intrinsieke en pragmatische drijfveer om die toekomst vorm te geven

De drie sprekers illustreerden hoe vanuit verschillende invalshoeken en benaderingen gekeken kan worden naar het bereiken van een duurzame toekomst. Ken Giller deed dit vanuit het perspectief van Afrikaanse voedselproductie, Ingrid de Zwarte vanuit de geschiedenis van hongersnood en Jeroen Candel vanuit voedselbeleid.

De uitdagingen rond voedselsystemen, het klimaat en biodiversiteit zijn complex en zorgen hierover leven breed in de maatschappij, wat onder andere tot uiting komt bij demonstraties. Shaping sustainable futures is dan ook niet eenvoudig en vereist een langetermijnvisie, waarschuwde Heimovaara. “De weg die voor ons ligt is niet gemakkelijk, maar zeer de moeite waard. Daarom moeten we de dialoog aangaan, kennis delen zonder dogma's en vervolgens overgaan tot actie.”

Donderdag zijn video's van de Opening Academisch Jaar online te bekijken op Opening Academisch Jaar 2023-2024.

Opening van het academische jaar in de Grote Kerk in Wageningen op woensdag 6 september

Foto Guy Ackermans.jpg

Woensdagavond van 20.00 - 21.30 uur vindt er een tweede evenement rond de Opening Academisch Jaar plaats in de Grote Kerk in Wageningen, voor Wageningers, studenten en WUR-medewerkers. De Raad van Bestuur van WUR nodigt u van harte uit voor deze viering in de Grote Kerk.
Aanmelden kan via de OAI-pagina.