Nieuws

Onderzoek berekent: mens consumeert per week minder dan een korreltje zout aan microplastics

article_published_on_label
19 maart 2021

Microplastics zijn piepkleine plastic deeltjes die in het milieu en het menselijk lichaam terecht kunnen komen. Het is nog onduidelijk hoe schadelijk microplastics zijn voor onze gezondheid, maar Wageningse wetenschappers hebben berekend dat we in een week ongeveer 0.0041 mg aan microplastics binnenkrijgen (minder dan een korreltje zout) en ongeveer 12.3 mg in ons hele leven. Met een nieuwe rekenmethode zetten de onderzoekers een flinke stap om de gezondheidsrisico’s en de van microplastics onzekerheid daarbij te kunnen voorspellen.

Microplastics komen voor in allerlei producten, zoals kleding en cosmetica, of ontstaan wanneer plastic breekt of versnippert. Omdat het milieu plastic amper afbreekt, verdwijnen ze in principe niet en komen ze onder meer in ons drinkwater en voedsel terecht. Mensen worden gedurende het hele leven blootgesteld aan microplastics.

Er zijn tot nu toe slechts twee studies die hebben berekend hoeveel microplastics een mens in zijn leven binnenkrijgt. Maar deze studies gaven nog geen volledig beeld van het werkelijk aantal deeltjes dat het lichaam absorbeert. “Ze keken bijvoorbeeld naar een stukje van ons dieet en berekenden niet hoeveel van de allerkleinste deeltjes het lichaam absorbeert,” zegt promovenda en eerste auteur Nur Hazimah Mohamed Nor. “Ons nieuwe model doet dit allemaal wel. Het kan naar het hele dieet kijken en de ontbrekende gegevens slim inschatten.”

Opbouw in een mensenleven

De onderzoekers gebruikten een nieuwe manier om de microplastics te beschrijven. “We hebben de plastics niet ingedeeld in vaste categorieën, maar ingedeeld op een continue schaal. Net zoals temperatuur wordt gemeten in Celsius en niet omschreven als heet, warm, lauw of koud.” Met deze aanpak konden de onderzoekers ook een onzekerheid berekenen, wat eerdere modellen niet deden. Daarnaast kan het model berekenen hoeveel toxische stoffen mensen binnenkrijgen met het plastic. In het meest extreme scenario krijgt een mens via microplastics bijvoorbeeld tot 20% meer lood binnen dan zonder.

De onderzoekers hebben de consumptie van microplastics voor kinderen en volwassenen berekent. Het onderzoek laat zien dat de meerderheid van de wereldbevolking 0,0041 mg microplastics per week binnenkrijgt, gebaseerd op 20% van een gemiddeld dieet. Voor een kleine minderheid van 1 op de 20 mensen kan dit oplopen tot 676 mg microplastics per week, afhankelijk van eetgewoontes en concentraties aan microplastics die in de voedingsmiddelen zitten. De studie voorspelt dat de opgebouwde hoeveelheid microplastics die een gemiddeld mens gedurende het leven consumeert 12,3 mg is. Hiervan wordt een kleine fractie (41 ng) ook daadwerkelijk in het lichaam opgenomen.

Gezondheidsrisico’s

Er is een luide roep onder wetenschappers om de kwaliteit van het onderzoek naar microplastics en de nog kleinere nanoplastics te verhogen. Ook de zorgen in de samenleving zijn groot. “Er is nog veel onduidelijk over de schade van microplastics voor de menselijke gezondheid,” zegt hoogleraar Bart Koelmans en leider van het Wageningse onderzoekteam. “Met dit model slaan we een nieuwe weg in. We laten voor het eerst zien dat het mogelijk is om de blootstelling aan de plastic deeltjes, de opbouw daarvan en de toxische stoffen te beschrijven. Met alle informatie over de bron, de plastic diversiteit, kinetiek, en chemische eigenschappen op hun plaats. Het belangrijkste is dat we ook de onzekerheid van het model kwantificeren. We zijn bezig om het model verder te verfijnen om bijvoorbeeld ook de verdeling van microplastics tussen de organen te beschrijven. Hiermee zetten we een flinke stap om de gezondheidsrisico’s te voorspellen”.

MP mass comparison 3.jpg