Nieuws

Geslaagd kennisfestival bij De Marke ondanks de hitte

article_published_on_label
18 september 2023

Zaterdag 9 september was er op Agro-innovatiecentrum De Marke een open dag in de vorm van een kennisfestival. Ondanks de hitte namen zo’n 300 mensen deel aan een uitgebreid programma met workshops, rondleidingen en een plein van de toekomst.

De dag begon met een bijeenkomst van de Vrienden van De Marke. Dit was de eerste keer dat de Vrienden van De Marke bij elkaar waren en deze mijlpaal werd gevierd. Daarnaast werden ze door manager Fleur Brinke bijgepraat over de toekomstplannen van het Agro-innovatiecentrum. Daarna volgde het kennisfestival, hier stonden nieuwe ontmoetingen, het delen van kennis en ervaring en gezelligheid centraal. De bezoekers waren een bont gezelschap van agrariërs, regionale partners, bedrijfsleven, overheid, onderwijs, buurtgenoten, burgers en familieleden van de medewerkers.

Manager Fleur Brinke: ‘Op het festival waren nieuwe inzichten en innovaties, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten te vinden waar boeren op hun eigen bedrijf mee aan de slag kunnen. Bezoekers konden een kijkje nemen bij ons op De Marke en een rondleiding volgen. Onze medewerkers verzorgden kennissessies passend bij de vier pijlers van onderzoek: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw. Ik ben enorm trots op ons team en we kijken terug op een geslaagd festival. Er hadden iets meer bezoekers mogen zijn, maar de hitte hielp daarin niet mee.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Eigen programma samenstellen

De bezoekers konden hun eigen programma samenstellen. Zo was er de sessie over Kringlooplandbouw: De cirkel rond voor alle inzichten in de teelt van gewassen voor biobased bouwen, samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij en verschillende soorten gewassen. De sessie Natuurinclusieve landbouw: De natuur verrijken trok veel belangstelling. Hier volgend antwoorden op vragen als: Hoe zorgen we ervoor dat natuurinclusieve landbouw rendabel wordt? Wat zijn de nieuwste inzichten voor kruidenrijk grasland? Wat is de functie van een houtwal? In de sessie over Voeding en Emissie: How low can you go? namen de inleiders de bezoekers mee in het verhaal wat Agro-innovatiecentrum De Marke doet om stikstof en methaanemissie te verlagen. Dit doen ze bijvoorbeeld door scherp te voeren, maar hoe werkt dat in de praktijk? Klimaatadaptatie: Goede bodem boert beter was een sessie over de nieuwste inzichten rondom een gezonde bodem. Hoe verlopen de proeven waarbij klei is toegevoegd aan zandgrond? Hoe zit het met bodemvruchtbaarheid en wat zijn de nieuwste inzichten voor beregenen of druppelirrigatie?

Goede balans sleutel tot geluk

Het kennisfestival had als rode draad: waar word jij gelukkig van?

  • Hoe zorg je ervoor dat je als boer klaar bent voor de uitdagingen van morgen?
  • Hoe blijf je daarin innoveren en ontwikkelen?
  • Hoe zoek je daarin een goede balans; waar word jij gelukkig van?

Tijdens het middagprogramma ging Jantien Klein Ikink aan de hand van deze vragen in gesprek met drie agrarisch ondernemers met elk hun eigen verhaal: Ellis Lugtenberg, Christian Muilerman en Harry Grevers. De ondernemers brachten hun levensverhaal met veel verve en gaven de bezoekers stof tot nadenken mee. Wat maakt het voor jou de moeite waard om je bed uit te komen?

Plein van de toekomst

Ook was er een plein van de toekomst waar kennispartners van Agro-innovatiecentrum De Marke zich presenteren: Onder andere Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) met het Markemodel, De Innovatie Coöperatie met biobased bouwen en het vergaderpaviljoen, Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA). NPPL deelde resultaten van NIR-metingen. Bemest op zijn Best toonde samen met De Covik hoe je nauwkeurig kan bemesten en GPX Solutions liet een zelfrijdende trekker zien. Agri Technics toonde de Pulstec Meststof Injecteur en ook Qlobel en een Europees graslandproject met de naam SUPER-G waren present. Op het plein werd veel genetwerkt tussen de verschillende partijen en de bezoekers

Ook aan de kleintjes was gedacht; ze vermaakten zich uitstekend met de reuzezandbak en het springkussen. Het was ondanks de hitte goed toeven in de hoofdtent met lekker eten en drinken.