Nieuws

Bouw Orion gestart

article_published_on_label
18 april 2011

De bouw van 2600 extra onderwijsplekken op Wageningen Campus is begonnen.

Het slaan van de eerste paal van Orion, het gebouw waar een groot deel van het practicumonderwijs van Wageningen UR zal plaatsvinden, werd vrijdag 15 april gevierd. Tientallen belangstellenden zagen hoe bestuurslid Tijs Breukink van Wageningen UR en twee scholieren (die de toekomstige gebruikers van het gebouw symboliseerden) samen een heipaal plaatsten.

Eind 2012 moet Orion af zijn. “Op zijn laatst vóór aanvang van het studiejaar 2013/2014”, zei Breukink vrijdag. “Want we hebben dit extra gebouw keihard nodig”, sprak hij, doelend op de zeer snel groeiende studentenaantallen van Wageningen University.

Breukink maakte tevens van de gelegenheid gebruik om te vertellen over andere bouwactiviteiten op de Campus. Zo komt er een gebouw voor de leerstoelgroepen die nu nog op de Dreijen zitten, een gebouw waar culturele en vormende activiteiten kunnen plaatsvinden (ter vervanging van LA13) en sprak Breukink nogmaals de wens uit om woonruimte aan de rand van de Campus te realiseren voor zo’n 400 studenten. Politiek is die wens inmiddels bespreekbaar.

Afgevaardigden van aannemersbedrijf Heijmans en architectenbureau Ector Hoogstad, dat het vijfhoekige gebouw ontwierp, waren eveneens aanwezig bij de feestelijkheden omtrent de start van de bouw. Jan Kleijn, concerndirecteur van Heijmans, sprak trots over het duurzame karakter van Orion. In het gebouw zullen allerlei energiebesparende technieken worden geïnstalleerd, zoals Warmte-Koude-Opslag en efficiënte verwarmings- en koelinstallaties in vloeren en plafonds. Door dat soort maatregelen wordt Orion een bijzonder duurzaam gebouw. Als het groene karakter wordt uitgedrukt in cijfers volgens de GreenCalc-methode scoort Orion 480 punten. Meer over GreenCalc.

Contouren Orion nu al zichtbaar, met smartphone

Hoewel er nu slechts zand ligt op de plek waar het tweede onderwijsgebouw moet verschijnen, kunnen eigenaren van een smartphone nu al zien hoe Orion het aanblik van Wageningen Campus gaat beïnvloeden. Henk Kramer van het Centrum voor Geo-Informatica van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, demonstreerde vrijdag de applicatie die hij met zijn groep maakte. Hij richtte de camera van zijn telefoon op de lege zandplek en, voila, op zijn scherm stond middenin het landschap plots een tien verdiepingen hoog gebouw ingetekend. Dus wil je alvast op de foto met Orion?