Nieuws

Wetenschapper in de klas in de Kinderboekenweek

article_published_on_label
31 augustus 2015

Het thema van de Kinderboekenweek draait om wetenschap, techniek en natuur. Daar hoort natuurlijk een echte wetenschapper bij van de Wageningen University. Er zijn twee mogelijkheden. De klas komt naar de wetenschapper of de wetenschapper naar de klas.

Wil jouw klas een les van een wetenschapper op de campus van de Wageningen University of op school? We hebben 15 enthousiaste wetenschappers die in de Kinderboekenweek een les willen geven. Belangstelling? Lees de informatie op deze pagina goed door. Bekijk daarna onderaan deze pagina de opties en stuur een mailtje naar het Wetenschapsknooppunt. De data, onderwerpen en doelgroep staan vast. VOL=VOL.

Deze lessen worden vanwege de Kinderboekenweek met 50% korting aangeboden (nú 75 euro).
Komt de klas naar de campus van Wageningen, dan zijn klassen uit heel Nederland welkom. Als de wetenschapper naar de klas gaat, kan dat alleen in de regio Wageningen m.u.v de les 'virus in mijn dier'. Die wordt aangeboden in de regio Lelystad.

Hieronder staat informatie over de lessen: het onderwerp, wie de les geeft en waar en wanneer (campus en/of klas).
Na afloop komen hiernaast linkjes naar de foto's.
Wil je later dit seizoen gebruik maken van 'wetenschapper in de klas' bekijk dan hier de mogelijkheden

Informatie over de lessen

Zit er een virus in mijn dier?

Wetenschapper: Juliette Ketelaar
Waar: Lelystad, op haar werk of in de klas regio Lelystad
Wanneer: donderdag 8 oktober
Geschikt voor groep 7-8

Als een dier ziek wordt hoe kom je er dan achter welke ziekte hij heeft? Is het een virus of iets anders? In deze les wordt uitleg gegeven wat een virus is, en hoe in een laboratorium getest wordt welke ziekte bij het virus hoort.

De billenbultenkoning

Wetenschapper: Sander Koenraadt
Waar: Campus van Wageningen of op school

Wanneer: woensdagmiddag 7 okt
Wanneer:
dinsdagochtend 13 okt
geschikt voor groep 3 (duurt 1 tot anderhalf uur)

Wetenschapper Sander kent een heel leuk kinderboek dat heel erg dicht bij zijn vakgebied ligt. Het gaat over Mugo en Wesper die een wedstrijdje organiseren over wie de grootste bulten kan maken. Met onverwachte afloop… Het verhaal roept allerlei (wetenschappelijke) vragen op bij de kinderen die hij dan beantwoordt. En natuurlijk laat hij ook van alles zien.

Op woensdag 7 oktober 13:30-14:30uur leest Sander ook voor in Impulse voor de kinderen van WUR-medewerkers.

De smaak te pakken van algen

Waar: Algaeparc Wageningen
Wetenschapper: Dorinde Kleinegri
s
Wanneer: vrijdagochtend 9 okt
Wetenschapper: Boudewijn Brandt
Wanneer: vrijdagmiddag 16 okt
geschikt voor bovenbouw

Ontdek in het ALgagaeparc hoe algen ervoor kunnen zorgen dat de voedselvoorziening beter wordt en de energieopwekking duurzamer. Bedenk samen met de wetenschapper nieuwe mogelijkheden om veel algen te produceren. Na afloop is de smaak van algen ook bekend.

Metingen doen met een camera

Wetenschapper: Gerrit Polder
Waar: campus van Wageningen
Wanneer: vrijdagochtend 9 okt
Geschikt voor bovenbouw, 17 leerlingen

Je kunt foto's maken met een camera, maar er kan ook mee worden gemeten. De wetenschapper legt uit hoe dit werkt. Hij laat de kinderen meten en met een computer werken. Uiteraard laat hij voorbeelden zien van toepassingen. Bijvoorbeeld rijpheid van paprika's testen.

zaden en plantenbaby's

Wetenschapper: Viola Willemsen
Waar: klas
Wanneer:
maandag 12 okt en dinsdag 13 okt
geschikt voor bovenbouw

In deze les worden allerlei vruchten geopend (druiven, sperziebonen, tomaten enz.). De vruchten bevatten zaden waarin plantenbaby's zitten. Na afloop van deze les zijn de kinderen op een speelse manier heel veel wijzer geworden.

Reis door het lichaam

Wetenschapper: Adriaan Antonis
Waar: klas of campus
Wanneer:
maandag 12okt
geschikt voor middenbouw en hoger

Wordt je ziek of blijf je gezond door virussen en bacteriën? Wat is de rol van micro-organismen. We maken samen een reis door het lichaam met als eindbestemming onze longen. De les zal zijn als een spannend boek: het is onbekend wat je onderweg tegen zult komen, maar het loopt ongetwijfeld goed af...

De sluipwesp op zoek

Wetenschapper: Erik Poelman
Waar: campus
Wanneer:
vrijdagochtend 16okt
geschikt voor bovenbouw

Hoe weten sluipwespen een klein rupsje op de plant te vinden, zodat ze daar hun eitjes in kunnen leggen? In deze les gaan de kinderen de sluipwespen bekijken en zelf ontdekken hoe sluipwespen hun prooi vinden.

Dierproefvrij onderzoeken

Wetenschapper: Jutta Wirth
Waar: klas of campus
Wanneer:
dinsdagochtend 13 okt
geschikt voor bovenbouw

De kinderen maken op een spannende, uitdagende manier kennis met dierproefvrije methoden voor het testen van cosmetica. Als er geen dieren gebruikt worden, hoe kan het dan wel? De kinderen gaan zelf zo'n testmethode uitvoeren en ook nog andere praktische opdrachten doen. Na deze les weten zij ook meer over het modelleren van onderzoekgegevens.

Dierenklassen?

Wetenschapper: Ellen Kranenbarg
Waar: klas of campus
Wanneer:
woensdagochtend 14 okt
geschikt voor middenbouw of hoger

Tot welke soort hoort jouw huisdier en de dieren rondom de school en...? Is er voor elk dier een soortnaam? De wetenschapper legt de klassificatie van diersoorten uit met voorbeelden. Daarna doen de kinderen een spel om de kennis in praktijk te brengen.

De verpakking vertelt over energie

Wetenschapper: Sabita Soedamah
Waar: klas
Wanneer: woensdagochtend 14okt
geschikt voor bovenbouw

Weet jij wat je eet en waar je energie uit haalt? Weet jij als je verpakkingen van voedingsmiddelen leest wat er dan bedoeld wordt? In deze les vertel Sabita van alles rondom voeding, de spijsvertering en energie. Wat wordt er gegeten en wat levert het op. Zij maakt de kinderen bewust wat er op de verpakkingen staat en leert ze rekenen met doseringen op de verpakkingen. Zo kunnen zij later goed bewust boodschappen doen.

Ontdek de wereld van de magische moleculen

Wetenschapper: studenten van Tom Wennekes
Waar: campus
Wanneer:
donderdagmiddag 15 okt
geschikt voor middenbouw en hoger

Letterlijk alles bestaat uit moleculen. Elk molecuul is uniek en heeft zijn eigen speciale eigenschappen. Waar komen moleculen vandaan, hoe zien ze er uit, hoe merk je dat ze er zijn en hoe ontstaan nieuwe? Daar komen de kinderen achter via spannende proefjes in het laboratorium, waar stofjes bruisen en verkleuren.

Huizen van autobanden?

Wetenschapper: Klaas Metselaar
Waar: op school
Wanneer:
donderdagmiddag 15 okt
geschikt voor middenbouw

Aan de hand van eenvoudige voorbeelden wordt duurzaam bouwen in een kringgesprek geintroduceerd. Al vragend komen belangrijke aspecten van bouwen boven water (temperatuur, ventilatie, verwarming,materiaalkeus) Een proefje introduceert het begrip koeling. Een klokhuisfilmpje introduceert het begrip groen dak. Er worden mel elkaar oplossingen bedacht voor problemen die de leerlingen zien.