Nieuws

Kinderen leren van dieren op de Kinderuniversiteit

article_published_on_label
13 november 2014

Het podium in het Forum stroomde woensdagmiddag 12 november vol met 144 kinderen. Ze verzamelden zich voor de jaarlijkse Kinderuniversiteit georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Wageningen University in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede. De kinderen volgden twee colleges met als thema: ‘Wat leren wij van dieren?’

Als de pedel de collegezaal binnenkomt, staan de kinderen op en klappen enthousiast. Het college kan beginnen. Maar wie is die man in die zwarte jurk? Professor Wouter Hendriks stelt zich voor. Zijn college over ‘Menukaart voor hond en kat’ begint met een korte quiz: zijn katten groepsdieren? Hebben katten melk nodig? ‘Yes!’, roepen de kinderen uitgelaten die het goede antwoord gaven. Tijdens het college stellen de kinderen voortdurend vragen. Waarom gaat een hond dood van chocola? En als honden van wolven afstammen, hoe kan het dan dat er kleine honden bestaan? Wouter legt het principe van het fokken van dieren uit. Er zijn teveel vragen om te beantwoorden.

Ik word later wetenschapper!

In de pauze is er limonade en een fruitstick. Wat vonden de kinderen van het eerste college? ‘Heel leuk!’ Een ander is al overtuigd: ‘Ik word later wetenschapper!’

Elastiek in dieren en mensen

Vol nieuwe energie gaan ze het volgende college in. En dat is toepasselijk, want professor Johan van Leeuwen en Sander Kranenbarg geven een college over ‘Elastiek in dieren’. De kinderen komen er tijdens de quiz met stemkastjes al snel achter dat in het menselijk lichaam ook elastiek zit. In je hart, je longen en je benen. Ze springen tussen de collegebanken om het te testen. De professor vertelt dat als je een lange achillespees hebt, je harder kan rennen en hoger kan springen. ‘Hoe kun je de achillespees langer maken?’, vraagt hij de kinderen. Ze hebben goed opgelet bij het eerste college en roepen: ‘dan kun je toch mensen kruisen die een lange achillespees hebben!’. De professor dacht echter aan springveren en geeft een mooie springdemonstratie. Na nog een demonstratie, over hoe de tong van een kameleon werkt, krijgen de professoren een groot applaus.

De beste vraag

De beste vraag bij het college ‘Elastiek in dieren’ werd gesteld door Esther de Heer. Ze vroeg: Zit er ook elastiek in het kleinste dier? Simon Leaven verraste de professor van ‘Menukaart voor hond en kat’ met zijn vraag: Is een hond een kannibaal? Deze twee kinderen kregen een prijs.

Waarom Kinderuniversiteit?

Kinderen van groep 6, 7 en 8 zijn van nature heel nieuwsgierig. Tijdens de Kinderuniversiteit krijgen ze college van echte wetenschappers en worden ze geprikkeld om na te denken. De kinderen krijgen zo de kans om onbevangen hun vragen te stellen.