Nieuws

De ene boom houdt van zeevogelpoep, de andere verkiest frisse lucht

Published on
23 januari 2014

Aan de westkust van Peru laten zeevogels guano achter dat daar door gebrek aan regen dikke lagen vormt. Guano heeft in de geschiedenis een grote rol gespeeld in de landbouw. Onderzoekers van Wageningen University en de Southern Illinois University hebben nu de effecten onderzocht van deze lagen op de inheemse boomsoorten uit de droge kusten van Zuid Amerika.

Gilles Havik tree census DSC_3155.jpg

Ze ontdekten dat bomen die geen stikstof fixeren dichter bij de kust vaker voorkomen, en daar de in het binneland meer voorkomende, stikstof fixerende soort vervangen. “We denken dat dit te maken heeft met de positieve invloed van voedingstoffen uit de zee op de niet stikstof fixerende soort”, vertelt Gilles Havik, oud masterstudent aan Wageningen University, en eerste auteur van het artikel dat op 22 januari in Plos One verscheen.

“Voedingstoffen zijn schaars in de woestijn, dus deze input van guano, rijk aan nutriënten bevoordeelt bomen die zelf geen stikstof kunnen binden. Het interessante van onze resultaten was dat bomen die wel stikstof fixeren, helemaal niet positief reageren op de extra voedingstoffen dichtbij de kust ondanks de hogere kosten van stikstof fixering”. Deze bevindingen helpen de belangrijke interacties tussen het land en het zeemilieu beter te begrijpen, wat kan helpen bij natuurbehoud.