Nieuws

Wageningen UR betrokken bij Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei

article_published_on_label
19 juni 2015

Donderdag 2 juli as. opent het eerste Reuk- en smaakcentrum van Nederland in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Wetenschap en praktijk gaan hand in hand in dit unieke centrum. Patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis krijgen in het centrum deskundige informatie, diagnose en waar mogelijk behandeling. Het centrum is ontstaan vanuit de samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Patiënten met een reuk- of smaakstoornis kunnen met een verwijzing van hun huisarts of KNO-arts bij het Reuk- en smaakcentrum terecht. In Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgen zij diverse onderzoeken om de oorzaak te achterhalen, waarna een op maat advies- en behandelplan volgt. KNO-arts Wilbert Boek: ‘Bij veel patiënten kunnen we reuk of smaak niet herstellen. Wat we wel na uitgebreide onderzoeken kunnen doen, is hierover duidelijkheid geven. Ook geven we patiënten leef- en voedingsadviezen die passen bij deze ernstige handicap. Tijdens de ontwikkeling van het centrum hebben veel patiënten al interesse getoond. Zij worden de komende maanden als eerste benaderd.'

Unieke samenwerking

Reuk- en smaakcentrum.JPG

De Alliantie Voeding is trots dat het unieke Reuk- en smaakcentrum van start kan. Het centrum verbindt voedingskundige kennis van Wageningen University met de klinische kennis en praktijk van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag, zegt: ‘De afdeling Humane Voeding heeft veel kennis over de relatie tussen reuk en smaak en voedselinname en voedingspatronen. De onderzoeksuitslagen van patiënten kunnen we anoniem gebruiken in wetenschappelijke studies naar reuk- en smaakstoornissen.' Met de resultaten van deze studies kan Ziekenhuis Gelderse Vallei de zorg voor patiënten met een reuk- en smaakstoornis steeds verder verbeteren.'

Wetenschappelijk onderzoek en innovatie

Het Reuk- en smaakcentrum beschikt over een unieke verzameling van apparatuur. Patiënten krijgen reuk- en smaaktesten, een EEG/ERP-onderzoek, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Uniek in Europa is dat in het centrum de MRI scanner en de EEG gecombineerd kunnen worden met de olfactometer. Met een olfactometer kan tijdens het onderzoek een geurstof worden toegediend aan de patiënt, zodat de reactie in de hersenen hierop gemeten kan worden. Een deel van de faciliteiten is beschikbaar gemaakt door CAT-AgroFood van Wageningen UR. Ook vullen alle patiënten voor bezoek aan het centrum een uitgebreide vragenlijst in. Wageningen Universiteit wil met deze gegevens de voedselinname en voedingspatronen van patiënten met reuk en smaakstoornissen in kaart brengen, om zo meer kennis te verkrijgen van oorzaak en gevolgen van reuk- en smaakstoornissen. Via de Alliantie Voeding wordt samen met bedrijven en cateraars gewerkt aan de ontwikkeling van voedingsinnovaties die aansluiten op de behoefte van mensen met reuk- en smaakstoornissen.

Reuk- en smaakstoornissen

Mensen kunnen minstens één triljoen geuren ruiken, terwijl er maar vijf of zes basissmaken zijn te onderscheiden. Zowel smaak als geur hebben effect op eetgedrag, maar beide op verschillende wijze. Nu lijden naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis. Ca 16% van de bevolking heeft een verminderd reukvermogen. 5% van de bevolking ruikt zelfs niets meer. De prevalentie van smaakverlies is lager en wordt geschat op 5% van de bevolking. Deze stoornissen kunnen gevaarlijk zijn omdat bijvoorbeeld een gaslek of brand niet of minder snel worden opgemerkt. Verreweg de grootste problematiek voor deze patiënten is voedsel gerelateerd, zoals verminderde smaakbeleving, gebrek aan eetlust en een toename of afname van lichaamsgewicht. Aandacht voor reuk- en smaakstoornissen is daarom erg belangrijk.