Persbericht

Robotica op 4 oktober in BBLTHK Wageningen

article_published_on_label
25 september 2014

Robots en drones zullen in de landbouw, veeteelt en het natuurbeheer een steeds grotere rol gaan spelen. Ze vervangen de zintuigen van boeren en beheerders, ‘denken’ snel en diep na en komen met Zwitserse precisie in actie. Zo is er minder energie en grondstoffen vereist, kunnen onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden worden vermeden en zijn oogsten en resultaten rijker en van betere kwaliteit.

Weekend van de Wetenschap in Wageningen

In het Weekend van de Wetenschap gaan onderzoekers van Wageningen UR op zaterdag 4 oktober in de openbare bibliotheek BBLTHK in Wageningen in op de kunstjes en slimmigheden waarmee robots en drones hun meerwaarde tonen ten opzichte van de klassieke os en het paard.

Het Weekend van de Wetenschap op 4 en 5 oktober is een landelijk initiatief, dit jaar met het thema robotica, waarin wetenschap en technologie naar het publiek toekomen.

Robots werken zelfstandig, snel en nauwkeurig

Technologie is in de landbouw en levensmiddelenindustrie volop aanwezig. Veelbesproken drones worden gebruikt voor inwinnen van informatie over de status van gewassen en veranderingen in het landschap. Mechanisatie in de landbouw vervangt al jaren arbeid door paard, os en mens. Waar een eeuw geleden nog meer dan een kwart van de Nederlanders in de landbouw werkzaam was, is dat nu minder dan 4%. Trekkers worden steeds groter en krachtiger, maar ook steeds slimmer. Met GPS-technieken kunnen ze zelfstandig taken uitvoeren en met grote precisie. Hierdoor zijn voor een goede oogst bijvoorbeeld veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Bij melkvee is een melkmachine niet nieuw, maar wel dat die reageert op sensoren, waardoor de koe naar behoefte gemolken kan worden. Goed voor het welzijn van het dier en goed voor de opbrengst van de boer. De sensoren worden ook ingezet bij de voervoorziening, zodat iedere koe kan eten wanneer ze trek heeft. En de sensor zorgt dat het ook niet te veel is.

Verpakt met chip

Niet alleen in de productie van ons voedsel zijn er steeds meer robots, ook in de verwerking. Nieuwe bewaartechnieken zorgen ervoor dat het voedsel langer houdbaar is. Verpakkingen met een chip maken het voor de klant inzichtelijk hoelang de inhoud nog goed is, of wanneer het product rijp is. Het verwerken en verpakken is meer en meer het domein van technologie en automatisering.

De nieuwe ogen van de boer

In het beheer van landschap en natuur is ook sprake van oprukkende technologie. Drones worden ingezet bij tellingen van dieren, het in kaart brengen van moeilijk toegankelijk gebied en vormen de nieuwe ogen van de boeren in de landbouw. Voor het verjagen van ganzen op bijvoorbeeld Schiphol worden automatische verdrijvers ingezet. De technologie gebruikt om petrochemische producten te bewerken wordt omgezet naar technologie voor biomassa zoals van algen, zeewier en stroresten die de nieuwe grondstoffen vormen voor de chemie. Met chemische bewerkingen zijn die stoffen om te zetten naar bijvoorbeeld brandstoffen of bioplastics. Wageningen UR is nauw betrekken bij deze technologische innovaties.

#WURrobotica

Vragen kunnen gesteld worden via twitter met #WURrobotica. Ervaringen twitteren kan ook via #wvdw (Weekend van de Wetenschap).

Meer info in het robotica-dossier. Zie ook andere activiteiten in het Weekend van de Wetenschap.


Webinar volgen over Agricultural Robotics and Automation

Webinar Agrofood Robotics and Automation: From Farm to Table

door Rick van der Zedde (Wageningen UR)

26 september 9.00 - 10.00 uur