Nieuws

Onderzoek bij de honderd oudste lopers bij honderdste Vierdaagse

article_published_on_label
13 juli 2016

De wandelprestaties van de honderd oudste deelnemers aan de honderdste Nijmeegse Vierdaagse worden in kaart gebracht. Onderzoekers van het onderzoeksteam Eat2Move proberen te achterhalen waarom de ene groep in deze leeftijd vier dagen dertig kilometer kan lopen, terwijl de andere groep kwetsbaar en hulpbehoevend is. Onder leiding van hoogleraar Inspanningsfysiologie prof. Maria Hopman gaan onderzoeksteams van Radboudumc en Eat2Move, waaronder Wageningen University, de honderd oudste wandelaars doorlichten en vergelijken met niet-wandelende en soms hulpbehoevende leeftijdgenoten.

Aan de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse doen ruim 48.000 wandelaars mee. De honderd oudste wandelaars hebben de leeftijd van 82 tot 93 jaar. Onderzoek bij deze wandelaars biedt de gelegenheid om meer te weten te komen over de grote verschillen in gezondheid tussen ouderen. Waarom kan de ene oudere vier dagen dertig kilometer lopen, terwijl de andere kwetsbaar en hulpbehoevend is?

Voedingsonderzoek

Vanuit Eat2move werkt prof. Maria Hopman bij Wageningen University voor het Vierdaagse-onderzoek samen met prof. Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de oudere mens en onderzoeker Jeanne de Vries. Bij de honderd oudste deelnemers zullen 24-uurs voedingsvragenlijsten worden afgenomen. Een 24-uurs navraagmethode is een betrouwbare methode om de voedingsinname te meten. Zo wordt in kaart gebracht hoe de verdeling van de eiwitinname over de dag is onder de wandelaars. Voldoende eiwitinname is belangrijk voor de aanmaak van eiwit in de spier, hiermee kan sarcopenie, verlies van spiermassa en spierkracht op oudere leeftijd, worden voorkomen. Het lijkt erop dat een volwassene voor de bevordering van de aanmaak van eiwit in de spier 25-30 gram eiwit per maaltijd in moet nemen. Inzicht in de inname van de hoeveelheid eiwit, maar ook de verdeling over de dag draagt bij aan het identificeren van een inadequate eiwitinname.

Daarnaast zullen vragenlijsten en testen worden afgenomen over onder meer de kwaliteit van leven en cognitie. Ook wordt bloed afgenomen bij de deelnemers. Dit wordt geanalyseerd in het laboratorium van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het voedingsziekenhuis. Een andere lijn in het Vierdaagse-onderzoek is een onderzoek naar knieklachten, welke ook ondersteund wordt door Eat2Move.

In het Vierdaagse-onderzoek werken ook dit jaar Radboudumc en de partners van Eat2move samen. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen. Vorig jaar vond de samenwerking voor het eerst plaats. Toen bleek dat de Vierdaagse-wandelaar gezonder eet dan de doorsnee Nederlander.