Publicaties

Jong geleerd is oud gedaan: reductie van de lange termijn methaan uitstoot van melkvee door interventie in het pensmicrobioom in het jonge leven : een literatuurstudie

van Laar, Harmen; Bannink, André; van Gastelen, Sanne; Sebek, Leon

Samenvatting

Dit rapport is een verkenning naar de mogelijkheden de methaan emissie van melkvee te sturen door interventies in het vroege leven van de melkkoe. De interesse gaat hierbij vooral uit naar de rol van het microbioom in de pens van melkvee. De methaanproductie van melkvee vindt voor het grootste gedeelte plaats in de pens. In de pens zijn micro-organismen (het microbioom) aanwezig die het voer dat de koe vreet metaboliseren tot voor de koe benutbare voedingsstoffen. Tijdens dit proces komt methaan vrij wat een sterk broeikasgas is. Het is daarom gewenst de methaanemissie van melkvee te verminderen. Verschillen in microbioom samenstelling van de pens kunnen mogelijk resulteren in aan andere methaanproductie. Het microbioom in de pens ontwikkeld zich gedurende het leven van de koe, maar het grootste deel van de soorten micro-organismen die in het volwassen dier aanwezig zijn komen in de eerste weken van het leven de pens binnen. Dit rapport verkent de mogelijkheden de samenstelling van het microbioom in het vroege leven van de koe te sturen zodat er de koe een leven lang minder methaan produceert.---This report is an exploration into the possibilities to reduce the methane emission of dairy cattle by interventions in the early life of the dairy cow. The focus is on the role of the microbiome in the rumen of the dairy cow. Methane production takes place mainly in the rumen of the cow. In the rumen there are micro-organisms (the microbiome) that metabolize the feed to cow eats to nutrients that the cow can use. During this process methane is produced and emitted, which is a strong greenhouse gas. Therefore it is desired to reduce the methane emission of dairy cows. Differences in the microbiome of the cows rumen could possibly result in a different methane emission. The microbiome of the rumen develops during the life of the cow, however the largest part of the species that inhabit the rumen of the adult cow have entered the rumen in the first weeks of life. This report explores the possibilities to alter the microbiome of the cow by interventions in the early life with the goal of producing less methane.