Project

Stevige en lekkere blauwe bessen

De consumptie van blauwe bessen groeit gestaag. Duurzame ontwikkeling voor deze markt vereist een constante, hoge kwaliteit om teleurstelling bij de aankoop te voorkomen. Welke kwaliteitsparameters zijn hier het belangrijkst? In dit deelproject wordt onderzocht hoe de keten van producent tot consument geoptimaliseerd kan worden, met als doel een consistente kwaliteit in de vorm van een stevige/knapperige blauwe bes mét een goede smaak. Centraal staat de ontwikkeling van een meetmethode voor de kwaliteit (met name stevigheid en meligheid) van blauwe bessen in de keten. Daarnaast wordt het effect van oogstmoment en ketencondities op kwaliteit onderzocht.

Textuur beoordelen

Samen met de deelnemende bedrijven is besloten om in te zetten op textuur, en in het bijzonder op meligheid. Meligheid instrumenteel beoordelen is een uitdaging en een betrouwbare snelle methode ontbreekt nog. De kwaliteit (kleur, textuur, droge stof, gewicht) van een groot aantal bessen wordt individueel gemeten om een ​​objectieve meetmethode voor de textuurparameters (voornamelijk meligheid) vast te stellen. De sensorische evaluatie van de bessen wordt als referentie gebruikt. Daarnaast wordt een alternatieve meetmethode op basis van de sappigheid van de bessen getest om de meligheid van de bessen objectief te meten.

Publicaties