picknpack

PicknPack: flexibel gerobotiseerd verpakken

Binnen het project PicknPack is een flexibel gerobotiseerd systeem ontwikkeld voor automatische kwaliteitscontrole en het verpakken van verse en verwerkte voedselproducten. Het project liep van 2012 tot 2016.

Tomaten, druiven, kipfilets,....

Het onderzoek heeft verschillende modules en technologieën opgeleverd die zijn in te zetten in bestaande voedselverwerkingslijnen. Door de focus op flexibiliteit en korte omsteltijden kunnen producenten met deze modules en technologieën razendsnel naar andere producten of productcombinaties overstappen. Daardoor kunnen zij flexibeler inspelen op de wensen van retail en consument. Doordat veel verschillende producten kunnen worden verwerkt is er een grote markt voor dergelijke oplossingen en is het gebruik van de modules ook interessant voor kleinere en seizoensgebonden producenten.

PicknPack - de totale productielijn

Flexibele verpakkingsmachnines

Verpakkingsmachines zijn vaak specifiek ontwikkeld voor één bepaald product. De wetenschappelijke uitdaging binnen PicknPack lag in het ontwikkelen van generieke methoden voor kwaliteitscontrole, gerobotiseerd hanteren en adaptief verpakken die toepasbaar zijn bij verschillende producten.

Het ontwikkelde systeem bestaat uit drie basisfuncties:

  1. Een waarnemingsmodule voor het inspecteren van de producten
  2. Robotmodules voor pakken, plaatsen en reinigen. Zo is in het project gewerkt aan een robot voor het inpakken van onverpakte producten, het inpakken van reeds verpakte producten en het gerobotiseerd reinigen van de voedselverwerkingslijn.
  3. Een inpakmodule voor het flexibel vormen, sealen, decoreren en inspecteren van verpakkingen, ín de verpakkingslijn.

Naast deze drie componenten is er een software-communicatiestructuur ontwikkeld voor het flexibel integreren van de diverse modules op flexibele wijze.

Partners

Binnen PicknPack werkte Wageningen University & Research samen met Danish Technological Institure, Tecnalia Research and Innovation, Katholieke Universiteit Leuven, University of Manchester, Fraunhofer AVV, Lacquey BV, ITENE, Spectroscan, Marel, Tecnalia-AZTI, Cam-Tech A/S, XaarJet AB, Marks & Spencer.

Het PicknPack onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Unie (FP7) en de samenwerkende partners. PicknPack maakte deel uit van Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en de Topsector Agrifood.