Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre: NPEC

NPEC biedt onderzoekers en bedrijven een ultramoderne faciliteit voor plantenfenotypering om de genetica te ontrafelen achter de interacties tussen de omgeving en de plantengenen die de prestaties van planten bepalen.

Met NPEC kunnen we bijdragen aan de wetenschappelijke doorbraken die nodig zijn voor de ontwikkeling van duurzame agronomische oplossingen om de voedselzekerheid in de toekomst veilig te stellen en klimaatverandering tegen te gaan.

Het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) is een gezamenlijk initiatief van Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht. Deze geïntegreerde, nationale onderzoeksfaciliteit is gehuisvest door Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht en wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NPEC bestaat uit zes modules, waarvan module 4, 5 en 6 zijn gevestigd op de Wageningen Campus, geëxploiteerd door Unifarm.

NPEC-Visual-update-2022.jpg

Module 4 - High-Throughput Phenotyping klimaatkamer

Met de klimaatcellen in deze onderzoeksmodule kunnen duizenden planten in één experiment worden geanalyseerd. Deze klimaatcellen zitten vol met geavanceerde meetapparatuur die snel inzicht kan geven in hoe verschillende plantenvariëteiten zich gedragen in verschillende klimaatomstandigheden.

Module 5 - Fenotypering in de kas

Deze onderzoeksmodule bestaat uit een kas vol apparatuur, sensoren en camera's om grote aantallen planten te analyseren. Planten kunnen op transportbanden worden geplaatst voor een driedimensionale scan die inzicht geeft in verschillende eigenschappen: van de lengte van de stengel tot de grootte, kleur en positie van de bladeren. De kas is ook uitgerust met sensoren die de chlorofylfluorescentie analyseren, een maat voor de fotosynthese in de plant.

Module 6 - Fenotypering in het veld

Het onderzoek in deze module vindt buiten in de open lucht plaats, met behulp van voertuigen en drones die zijn uitgerust met kleuren-, thermische, 3D- en hyperspectrale camera's. De geproduceerde gegevens geven een snelle indruk van de prestaties van planten in een proefveld.