Project

ENERGLIK: Naar een rendabele klimaatneutrale glastuinbouw

De glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland behoort tot de absolute wereldtop. De huidige energiecrisis zorgt er voor dat er in de glastuinbouw een grote nood is ontstaan om het energieverbruik te verminderen. Daarnaast heeft de Europese Unie de ambitieuze doelstelling om klimaatneutraal te zijn voor 2050 en heeft de glastuinbouwsector in Nederland een ambitieus klimaatakkoord gesloten.

Om deze klimaatdoelstelling te kunnen behalen is nog onderzoek nodig zodat nieuwe innovaties geïmplementeerd kunnen worden in de praktijk. In het Interreg Vlaanderen-Nederland project ENERGLIK slaan de partners de handen in elkaar om de sector te ondersteunen in het besparen van energie met behulp van innovatieve technologieën.

Een eerste innovatie is de afvangst van CO2 uit de rookgassen van de verarmingsinstallaties. Door dergelijke CO2-afvang en bijhorende opslag kan de CO2 invulling worden losgekoppeld van de warmteproductie. Dit maakt het mogelijk slimmer CO2 te doseren tijdens uren met sterke behoefte vanuit het gewas.

De tweede innovatie is het ontwikkelen en inzetten van energy-balancing schermen. Hier wordt gezocht naar nieuwe schermmaterialen met hoge lichttransmissie en hoge isolerende eigenschappen. Er wordt onderzoek gedaan naar uniforme meetprotocollen van hele scherminstallaties en middels modellen worden prestaties vertaald naar het energieverbruik in een kas en gewas en naar het energiezuinig gebruik door de teler. Schermen met het meeste potentieel worden gedemonstreerd en getest in praktijkproeven op diverse locaties.

Als derde innovatie onderzoek het consortium verder het energiebesparende potentieel van actieve ontvochtiging in de glasgroenteteelt middels een dampwarmtepomp. Naast het toepassen van commercieel beschikbare ontvochtigingssystemen op praktijkcentra, zal ook een ontvochtigingssysteem op basis van een geconcentreerde zoutoplossing verder worden ontwikkeld.

Ten slotte, worden sensortechnieken voor schimmelsporen ontwikkelt. Een te hoge vochtgehalte in de kas gaat snel gepaard met optreden van ziektes zoals botrytis. Met behulp van de ontwikkelde sensoren kan bepaald worden wanneer de sporendruk laag is, ontvochtiging minder nodig is en dus energie kan worden bespaard.

Deze vier innovaties worden telkens in de praktijk getest en gedemonstreerd om zo telers te helpen en ondersteunen in het maken van slimme stappen in energiebesparing.

Financiering

Dit project wordt gesubsidieerd door steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma. Naast Interreg bedanken wij alle andere financiers zoals het Ministerie van LNV, Stichting Kijk en het programma Kas als Energiebron.

Partners ENERGLIK