Nieuws

Zeehonden voorzien van ‘happentellers’ terug naar zee

article_published_on_label
2 december 2022

Medewerkers van Wageningen Marine Research en Ecomare hebben 2 december drie opvangzeehonden terug naar zee laten gaan met testzenders die hun bewegingen in drie dimensies kunnen meten. Daardoor kunnen onderzoekers in de toekomst onder meer zien hoe en waar de dieren duiken, jagen en rusten. Zo komen we steeds meer te weten over hoe jonge zeehonden hun omgeving leren kennen en hoe ze omgaan met verstoringen door menselijke invloed. Dit is belangrijk om de zeehondenpopulatie in de Noordzee beter te kunnen beschermen.

Eerder dit jaar werden al twee zeehonden (Jet en Malaika) terug naar zee gebracht met dit nieuwe type zender op hun haren geplakt. Net als oudere zenders kunnen deze zenders ook locatie en diepte bepalen. Daarom kunnen de onderzoekers zien waar de dieren zwemmen en hoe diep en hoe lang ze duiken. Hun ontdekkingsreizen zijn nu al te volgen op de website van Ecomare.

Nieuw type zender

De drie pas vrijgelaten zeehonden Jack, Emma en Eddy dragen ook het nieuwe type zender op hun haren. Die is voorzien van een zogenaamde accelerometer, die bijvoorbeeld ook in veel sporthorloges zit. Daarmee kunnen gedetailleerdere gegevens worden verzameld over de bewegingen van het dier, bijvoorbeeld of het van richting verandert of hapt naar een prooi. De testzenders sturen nu nog heel veel gedetailleerde gegevens door (120 metingen per seconde). De uitdaging voor de onderzoekers is nu om al die gegevens te kunnen combineren en ‘vertalen’ naar wat het dier precies doet, zoals happen naar een prooi. Als dit goed werkt, hopen de onderzoekers in de toekomst onderscheid te kunnen maken tussen duiken waarbij zeehonden jagen, en andere duiken waarbij ze juist rusten of zich verplaatsen. Ook de tochten van Jack, Emma en Eddy zijn straks te volgen via de website van Ecomare.

Bescherming van de zeehondenpopulaties in de Noordzee

Medewerkers van Wageningen Marine Research (onderdeel van Wageningen University and Research) en Ecomare werken samen aan dit nu nog kleinschalige onderzoek, dat mede is gefinancierd door TKI Deltatechnologie. Ze denken dat dit alvast een grote stap vooruit is in het onderzoek naar onder meer foerageergebieden en hoe de dieren reageren op verstoringen daarin door menselijke invloed. Dat is belangrijk informatie om de zeehondenpopulatie in de Noordzee beter te beschermen, en daarmee de biodiversiteit en het ecologisch systeem.