Radio & TV

WUR-wetenschappers bij NTR Focus over de natuurimpact van windmolens op zee

Windmolens op zee moeten voor Nederland uitgroeien tot de belangrijkste bron van energie. Maar wat doen windmolenparken met de natuur? Wetenschappers praten hierover in een uitzending van wetenschapsprogramma Focus van NTR.

In de uitzending komen meerdere onderwerpen aan bod. Zo praat Annemiek Hermans over haar onderzoek naar het effect van stroomkabels op embryo’s van haaien en roggen. Ook worden de effecten van het geluid van het heien op het zeeleven belicht, net als het gevaar van draaiende wieken voor overvliegende Jan-van-Gents. Daarnaast lijken de windturbines de groei van plankton in de Noordzee te verstoren, wat een risico vormt voor de voedselketen op zee.

Er is ook goed nieuws: Oscar Bos ziet met onderwatercamera's dat de windparken dienen als kraamkamers voor nieuw leven. Omdat er in de windparken niet gevist mag worden, lijkt het zeeleven juist daar te kunnen floreren.

Geen van de onderzoekers vraagt om te stoppen met de bouw van windparken op zee. Iedereen erkent dat windparken op zee één van de weinige technieken zijn om fossiele brandstoffen te vervangen door een CO2-vrije stroomvoorziening. Maar onderzoek naar de effecten die het heeft op de natuur is essentieel.

Josien Steenbergen: "Er wordt aangegeven: 'We houden rekening met de ecologie, want we investeren in onderzoek.' Maar dan is de tweede stap natuurlijk wel: hoe ga je rekening houden met de resultaten van dat onderzoek?"

Bekijk het fragment

Windmolens op de Noordzee: vloek voor de natuur?

Lees verder