Blogs van voorgaande expedities

  • 1 augustus 2017
    Tot ziens, Ny-Ålesund
    Ons avontuur in Ny-Ålesund is nu toch echt voorbij. Vanochtend hebben we de laatste spullen in onze tassen gepropt, en afscheid genomen van Michiel (die blijft wat langer om het onderzoek af te ronden), onze huisgenoten en de rest van het Nederlands team. En toen moesten we al weg, het vliegtuig in. Tijdens het opstijgen zat ik op precies de goede plek: ik kon nog een laatste blik werpen op ons onderzoeksdorpje voordat we in de wolken verdwenen.
    Lees meer
  • 1 augustus 2017
    Het verhaal van Amundsen en Nobile
    Een eindje buiten Ny-Ålesund staat een paal. Dit is eigenlijk een zeppelinmast. Loop het dorp in, dan zie je al snel een standbeeld staan van een man. Hij heet Roald Amundsen. Het standbeeld en de zeppelinmast hebben iets met elkaar te maken. Dit is het verhaal dat bij de twee voorwerpen hoort.
    Lees meer
  • 1 augustus 2017
    Klimaatverandering op Spitsbergen
    Een interview met Geir Gabrielson over klimaatverandering in Spitsbergen. Hij ziet veel veranderingen. De dieren veranderen, het zee-ijs neemt af, maar er is ook iets veranderd in het ecologische systeem. “We zitten hier in het noordwesten van Spitsbergen in de overgang van een poolsysteem naar een Atlantisch systeem. Dat heet atlantification”.
    Lees meer
  • 1 augustus 2017
    Gestrand - Dag 8
    We waren klaar met onze bemonstering. Op de weg terug zagen we in de verte de boot liggen. Maar hij stond scheef. Dichterbij gekomen zagen we hoe dat kwam. Onze boot lag namelijk op het land. Het water kwam nog net bij de achterkant, maar hoe we ook duwden en trokken, er kwam geen beweging in het ding. Terwijl wij moesten wachten hebben we veel moois gezien!
    Lees meer
  • 28 juli 2017
    Een tripje naar de vogelrots – Dag 6
    Goed, we hebben ’s ochtends dus gesampled in de mijn (onderweg een rendier met kalf gezien). Daarna was er lunch, en toen een uur theorie over veiligheid. Mijn moeder, Frits en Michiel gingen namelijk een ijsbeer- en schietcursus doen. Ik was nog te jong voor de cursus, maar mocht wel gewoon mee.
    Lees meer
  • 28 juli 2017
    Zomaar even een heel zeldzame walvis gezien – Dag 4
    Nadat we een hele dag monsters hadden genomen op het water (je kunt hierover lezen in mijn moeders blog), zat ik bij te komen in ons huisje. Mijn moeder, Frits en Michiel waren bezig in het lab. Plotseling kwam Maarten het huisje binnenlopen. Blijkbaar had mijn moeder hem via vaste telefoon gebeld om mij naar het lab toe te sturen, want ze dachten een walvis te zien zwemmen vlak achter de haven. En het klopte: er was inderdaad een walvis in de haven.
    Lees meer
  • 25 juli 2017
    Hoeveel kwik vinden we in bodemdieren op een Arctische fjord?
    Na een korte maar prachtige vlucht over de gletsjers naar het onderzoeksstation Ny-Ålesund, in het noordwesten van Spitsbergen, nestelden we onszelf in ons huis, een van de gele huisjes van het Nederlandse noordpoolstation. We waren blij toen we hoorden dat al onze onderzoeksmaterialen veilig waren aangekomen, zodat we direct aan de slag konden in ons ecotox-laboratorium. Voor de volgende dag hadden we de Teisten-werkboot al geboekt, dus alles moest worden voorbereid voor een eerste sampling-dag op het water.
    Lees meer
  • 25 juli 2017
    Op mijn buik naast een rendier – Dag 2
    Ik werd om half acht wakker. Na zo’n woelige nacht was ik nog vrij moe, maar ik wist me toch naar het hoofdgebouw van Mary-Ann’s te slepen voor het ontbijt. Gelukkig was ik niet de enige die zo weinig had geslapen. Toen we hadden ontbeten (dat was erg lekker trouwens), gingen we een kijkje nemen in het museum. Dit verhaalde bijvoorbeeld over de geschiedenis van Spitsbergen (en dan vooral over de jacht).
    Lees meer
  • 21 juli 2017
    De reis naar waar de zon niet ondergaat – Dag 1
    Ik, Mare van den Heuvel, ben 13 jaar oud en van 16 tot 28 juli 2017 op Spitsbergen. Daar zal ik helpen bij het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, o.a. door mijn moeder, en ik krijg een kans om te ontdekken hoe het leven er aan toe gaat op een van de noordelijkste nederzettingen ter wereld, het voormalige mijndorp (en nu onderzoeksstation) Ny-Ålesund. Via dit blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn belevenissen op het prachtige, ruige Spitsbergen.
    Lees meer
  • 2 februari 2016
    Gastblog Arctic: Schetsen met zonlicht door Udo Prinsen
    Gastblog van kunstenaar Udo Prinsen, die tijdens de SEES-expeditie naar Spitsbergen heel bijzondere foto's heeft gemaakt met "solargrafie". Hij beschrijft het werk van de wetenschappers en voorziet die van unieke beelden. Met solargrafie kunnen zonnebanen direct worden geregistreerd op lichtgevoelig fotopapier. De beelden in dit project hebben een belichtingstijd van een paar uur tot 6 maanden. In juni 2016 worden de beelden tentoongesteld in het stadhuis in de binnenstad van Utrecht.
    Lees meer
  • 7 september 2015
    Blog Expeditie Spitsbergen: Effecten van vervuiling uit ballastwater op plankton onderzocht
    Tijdens de SEES expeditie naar Spitsbergen heeft onderzoeker Andrea Sneekes zoöplankton verzameld om te kijken wat het effect is van chemicaliën uit ballastwater op deze microscopisch kleine organismen. Lees meer
  • 3 september 2015
    Blog Expeditie Spitsbergen: Zeevogels en zeezoogdieren tellen vanaf de boeg
    Tijdens de SEES expeditie naar Spitsbergen is vrijwel continu zeevogels en zeezoogdieren geteld vanuit de vogelbox op het voordek van het onderzoeksschip Ortelius. Onderzoeker Steve Geelhoed vertelt in een blog hoe dat in zijn werk gaat.
    Lees meer
  • 24 augustus 2015
    Blog Expeditie Spitsbergen: aan de slag met tellen en bemonsteren
    Sinds het vertrek uit Longyearbyen haven gingen de onderzoekers direct aan de slag: het laboratorium is ingericht, er zijn tellingen gedaan aan zeevogels en zeezoogdieren, er is plankton bemonsterd, er zijn geluidsmeters geplaatst en aan land zijn walrussen bestudeerd.
    Lees meer
  • 23 augustus 2015
    Expeditie Spitsbergen: poolleven kwetsbaar voor olievervuiling (op NOS)
    Een grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie vaart door het Noordpoolgebied. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en verslaggever Martijn Bink varen mee en houden een dagboek bij. Vandaag in deel 5 een bijdrage van Peter Kuipers Munneke.
    Lees meer
  • 19 augustus 2015
    Blog Expeditie Spitsbergen: De expeditie is van start gegaan!
    Op maandag 17 augustus 2015 verzamelden we, de acht onderzoekers van IMARES, ons in alle vroegte op Schiphol. We bleken niet de enige met de opvallend blauwe expeditie jassen te zijn op het vliegveld. Een stuk of twintig onderzoekers van de expeditie bleken deze vlucht te hebben geboekt. Samen vlogen we via Oslo naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voorafgaand en tijdens de vluchten werd druk kennis gemaakt en zijn onderzoeksideeën en -plannen uitgewisseld. Wat een enthousiasme! Zo is de expeditie voor ons meteen al van start gegaan!
    Lees meer
  • 17 augustus 2015
    Onderzoekers reizen af voor expeditie Spitsbergen
    Een groep Wageningse onderzoekers is vertrokken voor een wetenschappelijke expeditie naar Spitsbergen. Tussen 19 tot 28 augustus onderzoeken ze onder meer de effecten van olievervuiling, rendierevolutie en het gedrag van walrussen.
    Lees meer
  • 18 mei 2015
    Alle hens aan dek! - Expeditieschip Spitsbergen wordt geladen
    Het expeditieschip dat de onderzoekers naar Spitsbergen zal brengen, de Ortelius, ligt sinds vorig weekend in de haven van het Zeeuwse Hansweert. Het is er een drukte van jewelste met werkmannen, vrachtwagens en heftrucks die af en aan rijden, en werkoverleggen aan boord. Alles om het schip klaar te maken voor een zomerseizoen vol reizen in het noordpoolgebied.
    Lees meer
  • 11 mei 2015
    Expeditie Spitsbergen: groep zeebiologen bereidt zich voor
    De voorbereidingen voor de expeditie naar Spitsbergen die in de zomer zal plaatsvinden, zijn al in volle gang. In april 2015 zijn de zeebiologen van IMARES bij elkaar geweest om samen een aantal elementen van de expeditie voor te bereiden, zoals onderzoeksplannen, veldwerk locaties, werkkleding en vergunningen.
    Lees meer