Nieuws

Gouden iGEM-Medaille voor Team Wageningen

article_published_on_label
6 november 2023

PseuPomona – dat is de naam van een genetisch gemodificeerde bacterie en het middelpunt van het Wageningen University & Research iGEM team dit jaar. PseuPomona belooft bescherming van de bloemen aan fruitbomen tegen het schadelijke effect van vorst tijdens de vroege lente. Deze week heeft het PseuPomona team hun resultaten laten zien aan de jury in Parijs en werd beloond met een gouden medaille en een nominatie voor het beste project in de categorie ‘landbouw’.

Vorstschade is een van de grootste klimaatgerelateerde gevaren in de landbouw. Het PseuPomona team presenteert een nieuwe aanpak om vorstschade te bestrijden met synthetische biologie. Ze presenteren een bacterie die de wortels van fruitbomen overneemt en een planthormoon injecteert in de boom. Dat hormoon helpt vervolgens om de bloemen in hun knoppen te houden. Zolang de bloemen in hun knoppen zitten, zijn ze goed beschermd tegen vorstschade.

Synthetische biologie

De studenten konden hun idee realiseren tijdens de iGEM-competitie. Deze internationale wedstrijd biedt studenten de kans om een groot wetenschappelijk project aan te pakken en hun bevindingen met elkaar te delen. Dit jaar doen meer dan 400 teams van over de hele wereld mee. “Ik ben trots op wat we voor elkaar hebben gekregen als team“, zegt team captain Johannes Heisterberg. “Trots op de experimenten en op onze presentatie aan de buitenwereld”.

iGem

De onderwerpen van de 400 teams verschillen flink, maar alles draait om synthetische biologie. Deze tak van de wetenschap herprogrammeert cellen of micro-organismen om allerlei handige stofjes te maken of juist ongewenste te verwijderen. Synthetische biologie geeft de mogelijkheid om sociale, milieu- of medische problemen aan te pakken. De iGEM-competitie stimuleert de creativiteit van studenten om dat te doen.

“Ik ben onder de indruk van hoe dit team gegroeid is en hoe ze verschillende technieken van de synthetische biologie gecombineerd hebben, om een nieuwe methode voor de landbouw te ontwerpen“, zegt Nico Claassens, team coördinator van PseuPomona. Mede-coördinator Robert Smith voegt toe: “We zijn erg trots op de prestaties van het team. Ze hebben een geweldige prestatie neergezet wat betreft het bespreken van vorstschade en verschillende toepassingen van genetisch gemodificeerde organismen met het publiek en boeren. We kijken uit naar wat het team nog gaat doen in de toekomst“.

Het stokje doorgeven

Het iGEM team van de Wageningen University & Research bestaat uit acht studenten met verschillende specialisaties in microbiologie, plantenwetenschappen en synthetische biologie. Ze worden ondersteund door wetenschappers van de vakgroepen Microbiologie, Systeem en Synthetische Biologie, Bioproceskunde en Moleculaire Biologie.

Ook na de finales, gaat het team door met het project. In januari zullen ze het stokje overdragen aan een nieuw team van Wageningse studenten, die opnieuw een project bedenken om de wereld tot een gezondere, betere of veiligere plek te maken via het gebruik van synthetische biologie.