Nieuws

Nieuwe medewerkers bij het CGN - juni 2023

article_published_on_label
27 juni 2023

In de afgelopen maanden heeft het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) drie nieuwe medewerkers mogen verwelkomen: een curator en een onderzoeker bij het cluster Plant en een onderzoeksassistent bij het cluster Boom. We stellen hen graag aan u voor.

Plantaardige Genetische Bronnen

Lana.jpg

Sinds april 2023 ben ik, Lana de Bruijn, aan het werk bij CGN-Plant. In mijn master Plant Sciences heb ik veel focus gelegd op veredeling. Om ook genoeg praktisch met planten bezig te zijn, was ik gedurende mijn studie (en ben ik nog steeds) lid van Wageningen Student Farm. Hier kunnen studenten zelf hun groentes verbouwen en leren over verschillende aspecten van het groeien en eten van planten.

Binnen het CGN ben ik curator van aardappelen en andere knolgewassen en werk ik aan het project Erfgoedrassen. Hierin komen zowel het theoretische van mijn opleiding als mijn liefde voor planten groeien terug door bij te dragen aan het behoud van genotypen en het verbouwen van oude plantenrassen.


Erik.jpg

Ik ben Erik Wijnker en ik ben in juni 2023 begonnen als onderzoeker bij CGN-cluster Plant. Sinds mijn promotieonderzoek bij het Laboratorium voor Erfelijkheidsleer (leerstoelgroep GEN; 2013, WUR) heeft de opslag en ordening van genetische informatie (op chromosomen) en de doorgifte van variatie naar volgende generaties mij enorm gefascineerd. Mijn onderzoek, gecombineerd met mijn recente werk bij een start-up in de biotechsector, gaf me een sterke achtergrond in o.a. genetica, biotechnologie en de toepassingen van omics-technieken.

In mijn onderzoek heb ik mij altijd breed geïnteresseerd, wat goed aansluit bij mijn nieuwe positie waarin ik onderzoek ga doen om het behoud, de uitbreiding en de kennis over onze genenbankcollecties te ondersteunen en richting te geven. Het bijdragen aan het behoud van onze genetische bronnen motiveert mij enorm, en ik hoop met mijn nieuwe collega’s een belangrijke bijdrage te gaan leveren in de verdere ontwikkeling van het CGN.

Genetische Bronnen Bomen

Heleen.jpg

Ik ben Heleen de Jonge en ik werk sinds mei 2023 bij CGN-cluster Boom. Mijn taken bij het CGN bestaan uit het verzamelen, schonen en invriezen van boom- en struikzaden, het bijhouden van de Rassenlijst Bomen en het opzetten, bijhouden en monitoren van herkomstproeven.

Na mijn studie Bos- en Natuurbeheer aan de WUR heb ik een paar jaar gewerkt als bosbeheeradviseur. Ik hoop mijn ervaring als gebruiker van goed genetisch materiaal (bosplantsoen) te kunnen inzetten voor verbetering van de connectie en het wederzijds begrip tussen de onderzoeks- en praktijkwereld. Ik heb altijd een grote liefde gehad voor bomen en de Nederlandse bossen en kijk ernaar uit om bij te dragen aan het veiligstellen van de genetische basis hiervoor.

Foto's: Hilda Weges, Lana de Bruijn, Erik Wijnker en Heleen de Jonge.