Nieuws

Superhelden in de collegebanken tijdens jaarlijkse Kinderuniversiteit

article_published_on_label
20 oktober 2022

Welke superhelden in je lichaam beschermen je tegen ziektes? En wat kun je doen om je eigen superhelden te helpen? Op 19 oktober 2022 organiseerde Wageningen University & Research de jaarlijkse Kinderuniversiteit. Meer dan 150 kinderen uit groep 6, 7 en 8 kregen de kans om kennis te maken met de wetenschap.

Het thema van dit jaar was ‘Superhelden in mijn lichaam’. De kinderen kregen les van drie Wageningse wetenschappers: Tamara Hoppenbrouwers, Paul Vos en Harry Wichers. Zij legden uit dat witte bloedcellen de superhelden zijn die mensen beschermen tegen ziektes. De leerlingen stelden veel vragen, zoals ‘Welke held in mijn lichaam lijkt het meest op een Pokémon’ en ‘Hoe kan ik de superhelden in mijn lichaam helpen?’. Op die laatste vraag hadden de wetenschappers een duidelijk antwoord: eet groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog.

14. 225-GA--20221019-XH2S9566-Foto Guy Ackermans-35cm-A4.jpg

Geheim experiment met poeder

Na dit interactieve college was het tijd voor een geheim experiment en een gezondheidsspel. Voor het experiment mochten de kinderen hun eigen superheldenmasker in elkaar knutselen. Zonder dat ze het wisten kregen ze daarbij poeder aan hun handen, dat pas zichtbaar werd als er met blacklight op werd geschenen. Zo zagen ze van dichtbij hoe besmetting werkt. Daarna speelden ze een variant op tikkertje, met capes en maskers, om spelenderwijs te leren hoe het immuunsysteem het lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen.

De 167 kinderen gingen enthousiast naar huis met een diploma van WUR. Uiteraard mochten ze hun eigen superheldenmaskers en capes ook meenemen.

Kinderuniversiteit

Het Wetenschapsknooppunt organiseert elk jaar de Kinderuniversiteit voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Het doel van dit evenement is om kinderen kennis te laten maken met WUR, wetenschap en wetenschappers. Dit jaar waren drie wetenschappers betrokken bij de Kinderuniversiteit: Tamara Hoppenbrouwers, Paul Vos en Harry Wichers. Ze kregen hulp van PABO-studenten van de Christelijke Hogeschool in Ede.