Nieuws

Participatieve monitoring biodiversiteit

article_published_on_label
5 april 2024

De eerste tests die zijn uitgevoerd met behulp van de Biodiversiteits Monitor App (BiMAPP), zijn afgerond. De feedback die we naar aanleiding van deze monitoring hebben gekregen blijkt erg waardevol.

Dit zijn de belangrijkste punten die uit de eerste testronde naar voren komen:

Bijenhotels

Het bleek een aardig karwei om de palen voor de bijenhotels in de grond te krijgen. Met name op droge kleigrond was dit een behoorlijke uitdaging. Voor de volgende testronde willen we gebruik maken van een toegankelijkere constructie. Het beukenhout waarmee de bijenhotels gemaakt zijn vertoont veel scheuren. Dit blijkt niet het juiste materiaal voor meerjarig gebruik. We gaan kijken naar alternatieve bijenhotels die reeds op de markt zijn of handgemaakt kunnen worden.

Bodemplank

De twee geselecteerde bodemplanken, terrastegel en beukenhouten plank, hebben beiden voor- en nadelen. Als gevolg hiervan stoppen we met de toepassing van houten planken. Volgend jaar willen we gaan werken met stoeptegels. Door hun gewicht kunnen stoeptegels de bodem beter afdekken. Hierdoor houden ze het vocht beter vast en zijn ze een aantrekkelijkere plek voor bodembewoners.

Insectentransect

Het is niet eenvoudig om een transect te lopen. In de bloeiperiode zijn er vele soorten en aantallen die tegelijkertijd waar te nemen zijn. Dit kan het tellen soms overweldigend maken. We gaan de transect monitoring op basis van de opgedane inzichten verder verfijnen met instructies, met als doel deze toegankelijker te maken