Nieuws

Nieuwe Uitvoeringsovereenkomst WOT Natuur en Milieu

article_published_on_label
19 januari 2024

Onlangs tekenden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen University & Research een nieuwe Uitvoeringsovereenkomst voor de Wettelijke Onderzoekstaken Natuur en Milieu. Daarmee kan de WUR de komende vijf jaar het onderzoek blijven uitvoeren dat Nederland nodig heeft om aan haar wettelijke onderzoekverplichtingen op het gebied van natuur en milieu te voldoen.

Wageningen University & Research (WUR) voert diverse Wettelijke Onderzoekstaken (WOT) uit voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Die op het gebied van natuur en milieu komen voor rekening van de WOT Natuur & Milieu (WOT-NM). De afspraken over het uit te voeren onderzoek, leggen het Ministerie van LNV en de WUR elke vijf jaar vast in een uitvoeringsovereenkomst. Eind 2023 ondertekenden beide partijen een nieuwe uitvoeringsovereenkomst die geldt tot en met 2028.

Onderzoek van Ameland tot Antarctica

De afspraken in de nieuwe overeenkomst bestrijken een brede waaier van onderzoek wat zich uitstrekt van Antarctica tot onze eigen Waddenzee. Het is nodig om te kunnen voldoen aan de wettelijke onderzoekverplichtingen die Nederland is aangegaan. Zoals in het internationale Verdrag inzake Antarctica. Dit verdrag verplicht de deelnemende landen een “aanzienlijke onderzoeksinspanning” te leveren. Die onderzoeksinspanning verzorgt Nederland, via de WOT-NM, met onderzoek gericht op het Antarctisch voedselweb. De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor een verantwoord visserijbeheer en daarmee voor de bescherming van Antarctica.

Internationale rapportageverplichtingen

De meeste uit internationale verdragen voortkomende onderzoek- en rapportageverplichtingen richten zich echter op eigen land. Een voorbeeld is de VN Klimaatconventie. Deze verplicht de deelnemende landen een zogeheten National Inventory Report op te stellen. Daarin staan onder andere de cijfers over de emissies van broeikasgassen in eigen land; belangrijke informatie om te kunnen beoordelen of Nederland zich aan de afspraken houdt. Ook voor dit rapport staat de WOT aan de lat. Net als voor de rapportageverplichtingen die voortkomen uit de Europese Vogel- en de Habitatrichtlijn. Zo wordt momenteel hard gewerkt aan de Habitatrichtlijnrapportage die Nederland in 2025 bij de Europese Unie moet inleveren. De zeehondentellingen die de WOT-NM vanwege diverse internationale verplichtingen laat uitvoeren in de Waddenzee, leveren een deel van de benodigde kennis voor deze Habitatrichtlijnrapportage.

Nationale wetten

Naast alle internationale verplichtingen, heeft de Nederlandse overheid zich ook zelf in haar nationale wetten onderzoek- en rapportageverplichtingen opgelegd. Ook hier zorgt de WOT-NM ervoor dat het vereiste onderzoek plaatsvindt. Een voorbeeld is de Wet Basisregistratie Ondergrond. De WOT-NM verzorgt het vanwege deze wet vereiste onderzoek naar én de vastlegging van bodemkundige gegevens zoals de bodemkaart, de geomorfologische kaart en de grondwaterspiegelkaart. Deze kaarten bevatten belangrijke informatie voor de grote opgaven waar Nederland voor staat en waarbij Nederland de ambitie heeft uitgesproken water en bodem leidend te willen laten zijn.

De nieuwe uitvoeringsovereenkomst die het Ministerie van LNV en de WUR onlangs tekenden, zorgt ervoor dat de WOT-NM het onderzoek kan blijven uitvoeren dat Nederland nodig heeft om aan haar internationale en nationale onderzoekverplichtingen op het gebied van natuur en milieu te blijven voldoen.