Nieuws

Inzet burgerwetenschap voor monitoring biodiversiteit

article_published_on_label
5 april 2024

In Boeren met biodiversiteit maken we gebruik van burgerwetenschap (ook wel bekend als citizen science). Burgerwetenschap heeft in dit project twee belangrijke functies.

Bewustwording over biodiversiteit

Burgerwetenschap draagt bij aan de bewustwording over biodiversiteit. Het geeft de burgerwetenschapper een beter inzicht van de natuur op zijn/haar eigen land. De burger voelt zich betrokken en het stimuleert/motiveert ze om meer te doen met dit onderwerp.

Genereren van ecologische kennis

Daarnaast draagt burgerwetenschap bij aan het generen van ecologische kennis in de akkerbouw. Hoe meer boeren participeren, hoe meer inzicht we krijgen in de biodiversiteit op Nederlandse akkers. Met de wetenschappelijke inzichten die hieruit voortkomen kunnen we vervolgens het beleid beïnvloeden. Het uiteindelijke doel van het vergroten van de ecologische kennis: het vergroten van biodiversiteit op de akkers.

Ik heb mezelf nooit als wetenschapper gezien. Ik voel me geen wetenschapper. Ik voel me niet gekwalificeerd genoeg. Maar als ik daar ‘burger’ voor zet... geen probleem.”
Cathal Flood (Boer uit de UK)

Met de Biodiversiteits Monitor App (BiMAPP) wordt burgerwetenschap in de praktijk gebracht. Deze app, ontwikkelt door burgerwetenschapskenner en partner Earthwatch, moet akkerbouwers bewuster maken van de biodiversiteit op hun land. De zelfmonitoring in de akkers en bij natuurmaatregelen, geeft inzicht in het lokale effect van de natuurmaatregelen. Daarnaast kan de app op nationaal niveau data verzamelen door de deelnemende akkerbouwbedrijven. De app maakt zichtbaar hoe boeren kunnen bijdragen aan een grotere biodiversiteit op de boerenakkers. De opgedane kennis wordt vervolgens geanalyseerd, waardoor we beter begrijpen hoe we duurzame landbouw in de praktijk kunnen brengen.

Inzet Burgerwetenschap

Inzet Burgerwetenschap