Nieuws

Innovatieve businessmodellen bouwen voor CROVER

article_published_on_label
14 december 2022

Het product van CROVER is het eerste robotapparaat dat in korrels kan navigeren voor de bewaking van graankorrels in opslag (bijv. tarwe en gerst in loodsen). Dit helpt graanopslaghouders om kritieke omstandigheden vroegtijdig te identificeren, maatregelen te nemen en de kwaliteit van hun voorraad te handhaven.

De technologie wordt nu getest in graanopslagplaatsen in het VK en Italië als onderdeel van een agROBOfood innovatie-experiment, en het bereikt snel het commercialiseringsstadium. Het CROVER-team had begeleiding nodig bij het bouwen van innovatieve bedrijfsmodellen voor hun robot en de bijbehorende softwareoplossing. Het team had een eerste ontwerp van het marketing- en businessplan gemaakt dat vooral gericht was op de technische kenmerken van het product. Verschillende onbeantwoorde vragen waren business- en marktgerelateerd, bijvoorbeeld hoe de waardeverhouding te creëren en te herkennen, wat zijn de strategieën om de waarde in een waardenetwerk vast te leggen, hoe de producten, diensten en functies te valideren, hoe het businessmodel te valideren en tegelijkertijd hun eigen focus te behouden, en hoe duurzaam te groeien?

Agri-food vraagt om businessmodel-innovaties

CROVER riep de hulp in van Wageningen Economic Research (WEcR). Gohar Isakhanyan, onderzoeker AI robotica, digitalisering en IoT bij WEcR: "We weten dat de agri-food sector een specifieke benadering van innovatieve, duurzame bedrijfsmodellen vereist vanwege de beperkingen van natuurlijke hulpbronnen, seizoensgebondenheid van de producten, met soms een korte levenscyclus, en elk type voedselproduct vraagt om zijn eigen type logistiek en opslag. Bovendien moet de agri-foodketen steeds vaker traceerbaar en zichtbaar zijn vanwege eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. In een dergelijke uitdagende omgeving moeten klassieke bedrijfsmodellen worden omgevormd tot bedrijfsmodellen waarbij meerdere belanghebbenden betrokken zijn en die gericht zijn op duurzaamheid. Dit vraagt om businessmodel-innovaties voor actoren die actief zijn in agri-food, zoals CROVER."

Praktische modellen en instrumenten

Eén van de kernactiviteiten van Wageningen Economic Research is het begrijpen en beantwoorden van de belangrijkste vragen rond businessmodel innovatie. "We hebben verschillende hands-on modellen en tools ontwikkeld die bedrijven houvast bieden bij het innoveren van multi-stakeholder, duurzame businessmodellen. In het geval van CROVER hebben we zorgvuldig enkele tools geselecteerd, zoals het 5D-businessmodel (Discover, Design, Develop, Deploy, Diagnose) en Digital Business Model validatiemethoden", legt Gohar uit. "Vervolgens boden we begeleiding bij het creëren van oplossingen op maat, gebaseerd op een voorafgaande deskstudie en consultaties van experts. Vervolgens organiseerden we meerdere co-creatiesessies om nieuwe zakelijke kansen te verkennen en ons te richten op de belangrijkste aspecten: focus vinden, de waarde voor de gebruiker in kaart brengen, focussen op de essentiële waarden, hypothesen ontwikkelen, experiment ontwerpen, hypothese testen, feedback verzamelen en het product verder ontwikkelen. In deze sessies hebben we voor- en nadelen van het business canvas model besproken en verschillende innovatieve methoden voor bedrijfsvalidatie aangeboden."

Naar een verdienmodel voor CROVER

Tijdens deze co-creatiesessies heeft het team van Gohar CROVER bewust gemaakt van de werkelijke waardepropositie en de motivatie van de stakeholders en gebruikers besproken om de waarde vast te leggen. Momenteel werken ze aan het verdienmodel vanuit het CROVER-gebruikersperspectief, met behulp van een model om de terugverdientijd van de investering te berekenen (lopend).

Overbrugging van theorie en praktijk

Het bedrijfsmodel voor agri-food- en techbedrijven begrijpen en helpen bij het ontwerpen en meten van innovatieve duurzame modellen is een uitdagende taak. WEcR nam de uitdaging aan en faciliteerde tijdige en responsieve ondersteuning voor CROVER om te navigeren in het agri-food ecosysteem. In de co-creatiesessies heeft WEcR meegewerkt aan de ontwikkeling van kennis en instrumenten die een brug slaan tussen theorie en praktijk. Ze integreerden theoretische modellen met verkennende, geteste toepassingen om een op maat gemaakt multistakeholder en duurzaam bedrijfsmodel voor CROVER te creëren. Alle resultaten zijn gebundeld in een presentatie en overhandigd aan het CROVER team.